Titkos fogolyszállítás miatt vádolta az ír kormány az Egyesült Államokat

Külföld - 2006-06-14

Az ország területén keresztül történt titkos fogolyszállítással vádolta kedden este az Egyesült Államokat az ír kormány. Dermot Ahern külügyminiszter nyilatkozatában egyidejűleg visszautasította azt a vádat, hogy Írország közreműködött volna az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA titkos fogolyszállításaiban.

 Ezt a vádat hivatalos jelentésében a napokban az Európa Tanács vizsgálója, a svájci Dick Marty fogalmazta meg, tizennégy európai országot említve a fogolyszállításokban, illetve állítólagos fogolytáborok fenntartásában a CIA-vel együttműködő országok között. Dick Marty listáján Magyarország nem szerepelt.

     Az ír külügyminiszter azzal vádolta Washingtont, hogy Dublin jóváhagyása nélkül egy ír repülőtér használatával szállított egy foglyot az Egyesült Államokba. Ahern szerint ugyanakkor nem egy állítólagos terroristáról volt szó - amit a fogolyszállításokkal kapcsolatban az amerikai kormányzat minden esetben hangoztatott -, hanem egy Kuvaitból hazaszállított, elítélt amerikai katonáról.

    A titkos fogolyszállításról az ország délnyugati részén fekvő Shannon város repülőterének egyik alkalmazottja tájékoztatta az ír kormányt a külügyminiszter szerint. Az ilyen jellegű fogolyszállítás ugyan nem ütközik a nemzetközi jog normáiba, de ahhoz mindenképp előzetes jóváhagyásra van szükség - hangoztatta nyilatkozatában a dublini diplomácia vezetője, élesen elmarasztalva az amerikai hatóságokat amiatt, hogy az engedélyeztetésről "megfeledkeztek". "Ez a mulasztás elfogadhatatlan" - mutatott rá nyilatkozatában az ír külügyminiszter.

(MTI)