Venezuelai válság - EU: a humanitárius helyzet további tömeges elvándorláshoz vezethet

Külföld - 2019-06-18

Az Európai Unió súlyos aggodalmát fejezi ki a venezuelai politikai és humanitárius helyzet romlása miatt, amely további tömeges elvándorlásához vezethet. A válságból kizárólag politikai úton lehet kilábalni, szabad és hiteles elnökválasztáson keresztül - jelentette ki rövid közleményében az EU külügyi szolgálata (EEAS) kedden.

Mint aláhúzták, az ellenzéki többségű országgyűlés tagjaival szembeni folyamatos fellépések, beleértve az önkényes letartóztatásokat és parlamenti mentelmi joguk megszüntetését, akadályozzák a képviselők alkotmányos munkáját.

A nyilatkozatban megerősítették: az unió támogatja a szembenálló felek részvételével folyó, norvég vezetésű tárgyalásokat. Arra szólították fel az érintetteket, hogy jóhiszeműen, a válság politikai és demokratikus megoldása érdekében vegyenek részt ebben a folyamatban, és konkrét bizalomépítő intézkedések, például a foglyok szabadon bocsátása révén készítsék elő az utat a kívánt eredmény érdekében.

Az unió továbbra is figyelemmel kíséri a venezuelai helyzet alakulását, az emberiesség, a semlegesség, a pártatlanság és a függetlenség elveivel összhangban segíti a rászorulókat, és minden megfelelő és arányos intézkedést meghoz a jelenlegi fejleményekre reagálva - húzták alá.