250 éve született a modern magyar művelődés „intézménye”

Kultúra - 2009-10-09

Kazinczy Ferenc születésnapjának évfordulójára emlékezik Magyarország.

 

Korabeli irodalmi szalon, kiállítás, felolvasószínház és tudományos konferencia kalauzolja el az érdeklődőket Kazinczy Ferenc sokrétű életművében 2009. október 15. és 17. között, Debrecenben.

A nyelv- és ízlésújítás vezéralakja születésének 250. évfordulója alkalmából rendezendő Kazinczy Ferenc és kora című konferencián több tudományág képviselői mellett jelen lesz az író egyenes ági leszármazottja, a Svédországban élő Kazinczy Ferenc is. A Magyar Nyelv Éve 2009 keretében létrejövő programsorozat párbeszédet kíván indítani a Kazinczy korát vizsgáló tudományágak között, interaktivitásával ugyanakkor utat szeretne nyitni az érdeklődő közönség szélesebb rétegei felé.

Kazinczy Ferenc mintegy fél évszázadon át volt a hazai szellemi-kulturális életet egyik meghatározó szereplője. Közüggyé tette az irodalmat Magyarországon, jelentős részt vállalt a magyar nyelvű színjátszás megteremtésében, és az oktatásszervezésre is nagy hatást gyakorolt. A nyelv- és ízlésújítás vezéralakja születésének 250. évfordulója alkalmából rendezi meg 2009. október 15. és 17. között a Debreceni Egyetem, az egyetemen működő akadémiai kutatóhely (Klasszikus Magyar Irodalmi Textológiai Kutatócsoport), az MTA Irodalomtudományi Intézete és a Balassi Intézet az országos ünnepségsorozat központi eseményét.

A Kazinczy Ferenc és kora című konferencián vitaindító előadások, kerekasztal-beszélgetések és szekcióülések keretében kerülnek megvitatásra a nyelvi standardizálás és modernizáció, a képzőművészet szerepe a nyelvújítás korszakában, valamint az oktatásügy és a nemzeti identitás kérdéskörei. Az esemény megrendezésének időpontjában jelenik meg az író teljes munkásságát átfogó, Kazinczy Ferenc művei című kritikai életműkiadás első három kötete is (Pályám emlékezete, Fordítások Bessenyeitől Pyrkerig, Külföldi Játszószín), mintegy háromezer oldal terjedelemben.

A konferencia idejére korabeli irodalmi szalon nyílik az egyetemen, ahol egy kellemes kávé vagy tea mellett a korszakkal foglalkozó könyveket lapozgathatnak és vásárolhatnak az érdeklődők, valamint megtekinthető lesz a Kazinczy és Debrecen című kiállítás, az egyetem előtti téren pedig a Petőfi Irodalmi Múzeum Nyelvet öltünk! című autóbuszos mozgókiállítása várja a látogatókat. A Debreceni Csokonai Színház különleges színművel készül a jubileumi eseményre: a Dea Debrecen: Kazinczy és Csokonai című dokumentumjátékot mutatja be a társulat, a Medgyesi Ferenc Gimnázium tánctagozatos növedékei pedig korabeli táncjátékot adnak elő.

„A konferencián irodalomtudósok, nyelvészek, művészettörténészek és történészek tanácskoznak majd Kazinczy Ferenc életművének sokszínűségéről és korszerűségéről, így végre elindulhat az együttgondolkodás a különböző diszciplínák között. Az ünnepi programok további célja a nyilvánosságteremtés: a vizsgált korszak és az irodalom nyitása a szélesebb közönség irányába” – ismertette a rendezvény fő céljait Dr. Debreczeni Attila, a szervezőbizottság elnöke, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese.