„Könyvtárak összefogása a társadalomért”

Kultúra - 2009-10-01

2009 őszén tizenharmadik alkalommal rendezik meg a „Könyvtárak összefogása a társadalomért” országos rendezvénysorozatot az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

 Október 5-11. között elsősorban az 50 túliak figyelmét szeretnénk ráirányítani arra, hogy a könyvtárak milyen lehetőségeket kínálnak olvasásra, tanulásra, tájékozódásra, közös együttlétre. Az aktivitás megőrzése köztudottan fontos  az 50 feletti  embereknél, s ebben jelentős szerepe lehet az olvasásnak, a személyes kapcsolatnak, a társaságnak. A város könyvtáraiban megszokott az idősek irányában tanúsított különleges bánásmód, a kedves, udvarias kiszolgálás. A könyvtárhasználat sok nyugdíjas számára jelent hasznos időtöltést, társasági elfoglaltságot.

Rendezvénysorozatunkkal arra számítunk, hogy a korosztály  azon tagjait is megtudjuk szólítani, akik nem vagy csak ritkán látogatják könyvtárainkat. Jó példaként igyekszünk bemutatni azokat a nyugdíjasokat, akik aktívan töltik nyugdíjas éveiket, igénybe veszik a könyvtárak sokféle szolgáltatásait, számítógép-használati tanfolyamokon vesznek részt, tagjai könyvtári kluboknak. Szeretnénk, ha mind több ötven feletti emberhez eljutna idei kampányunk üzenete.

 

Ne üljön otthon, ha könyvtárában otthon lehet!

 

A könyvtárak október 6. és 11. között az ötvenen túliak érdeklődését figyelembe véve készülnek a nagyi napokra. Az országos programba Hajdú-Biharban bekapcsolódó könyvtárak rendezvényeiről erre az alkalomra készült közös honlapon (http://www.dbvk.hu/egyebek/konyvtarinapok2009/)  lehet tájékozódni. A rendezvények mellett az érdeklődők itt találják meg a Könyvtárak Vasárnapjának részletes programjait, pályázati felhívásokat, valamint egy összeállítást a korosztálynak szóló hasznos honlapokról.

 

Hét közben a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár, a Debreceni Városi Könyvtár, a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központ, a Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtára 34 programot kínál az ötvenen túliaknak. Előadások, számítógépes tanfolyamok, internetes vetélkedők, aktív nyugdíjasokat bemutató beszélgetések, egészségmegőrző programok, irodalmi előadások, pályázatok szerepelnek a kínálatban. A programsorozat záró, s egyben kiemelkedő eseménye lesz a Könyvtárak Vasárnapja, amikor a könyvtárak rendkívüli akciókkal, sokféle meglepetéssel fogadnak mindenkit.

 

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára, a Debreceni Városi Könyvtár és a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központ és a Református Kollégium Nagykönyvtára közösen készül a Könyvtárak Vasárnapjára.

Október 11-én 15 órától várják az érdeklődőket a Baltazár Dezső térre.  A program fővédnöke: Halász János alpolgármester, országgyűlési képviselő. 15 és 18 óra között a könyvtáraké és a könyvtárhasználóké lesz a tér! Játék, ismeretszerzési lehetőségek, kulturális programok, kedvezményes beiratkozási lehetőség szerepel kínálatban.

 

SZÍNPADON ZAJLÓ PROGRAMOK:

A rendezvény házigazdája: Hadházy Csabáné nyugdíjas könyvtáros

 

Fellépnek:

DMK Főnix Diákszínpada és Alföld Gyermekszínpada

Rocksuli Sunday Moped együttese

Nagyhegyesi Nagyi Mazsi csoport

Sebő együttes

A téren bemutatkozik:

Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központ

Debreceni Városi Könyvtár

Református Kollégium Nagykönyvtára

Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára

Civil szervezetek

 

 

KÍSÉRŐ RENDEZVÉNYEK:

 

A beiratkozott olvasók jelentős hányadát alkotják az idősebbek, közülük sokan évtizedek óta hűséges látogatói a könyvtáraknak. A nagyszínpadon a műsorszámok közötti beszélgetések során bemutatjuk és emléklappal köszöntjük a mai könyvtárak modern szolgáltatásait bátran igénybe vevő, internetet használó nyugdíjasokat, a legidősebb, a legrégebben könyvtárba járó, legaktívabb nyugdíjas könyvtárhasználókat,

 

A téren felállított sátrakban a könyvtárak ajánlják szolgáltatásaikat. Az alkotó, a kreatív, az egészséges és a társas nagyi témakörhöz kapcsolódóan bemutatókat, olvasáshoz kötődő, hangulatos játékokat szervezünk. A sátrakban helyet kapnak az idősebb korosztállyal is foglalkozó civil szervezetek, akik tevékenységükről tájékoztatják a látogatókat. A rendezvény egész ideje alatt szabadtéri könyvtárat működtetünk, egy sátorban ingyenesen elvihető könyvek közül választhatnak a térre kilátogatók.