A Csokonai Színház a romániai Interetnikai Színházi Fesztiválon

Kultúra - 2012-11-07

- A debreceni Csokonai Színház is részt vesz a nagyváradi VI. Interetnikai Színházi Fesztiválon, amelyen 17 vendégtársulat lép fel. A román kormány etnikumok közötti kapcsolatokért felelős hivatala által finanszírozott vándorfesztivált kétévente rendezik meg.

Legutóbb 2010-ben az Aradi Kamaraszínház adott otthont a fesztiválnak, amelynek házigazdája az idén a nagyváradi Szigligeti Színház.

    A november 11. és 18. közötti eseményen tizenhét vendégtársulat vesz részt, és mintegy száz színházi szakember részvételére számítanak a szervezők. A közönség húsz előadást tekinthetnek meg, közülük tizenhat szerepel versenyben. A zsűrinek tagja lesz többek között Darvay Nagy Adrienne színháztörténész, Zsehránszky István színikritikus, Forgách András drámaíró és András Lóránt koreográfus.

    A nagyváradra meghívott vendégtársulatok között található a debreceni Csokonai Színház, amely a Silviu Purcarete által rendezett Scapin, a szemfényvesztő című Moliere-darabot mutatja be. A fesztiválon részt vesz az összes állami finanszírozású romániai magyar színház, amelyeket kiegészít a Nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház német társulata és a Temesvári Állami Német Színház, valamint a Bukaresti Állami Zsidószínház.   

    Szabó K. István, a házigazda Szigligeti Színház művészeti igazgatója az MTI-nek elmondta: azért időzítették a fesztivál kezdetét november 11-re, mert Katona József születésnapján ünneplik a hivatásos magyar színjátszás napját. Ennek tiszteletére döntöttek úgy a szervezők, hogy a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Bánk bán című előadásával nyitják meg a fesztivált.

    A nyolc napig tartó rendezvényen délelőttönként különböző színházi tematikájú előadások és tanácskozások lesznek, illetve bemutatják az első erdélyi magyar színházi szaklapot Játéktér címmel.

    A fesztivál kísérőprogramjában koncerteket is szerveznek, fellép a váradi Hakeshet Klezmer Band, valamint a Lemon Bucket Orchestra.