A fafaragó szakkör bemutatkozása

Kultúra - 2007-01-12

Debrecenben, a Tímárház fafaragó szakkörének  bemutatkozó kiállítása január 12-én 15 órától nyílik. a Tímárház Kisgalériájában. Az alkotások március 16-ig hétköznapokon 10-től 17 óráig, szombatonként 10-től 14 óráig tekinthetők meg.

A Tímárházban működő fafaragó szakkör vezetője 2004. október 1-je óta Boros Ferenc fafaragó Népi Iparművész. A csoport jelenlegi létszáma tíz fő, akik hetente egy alkalommal találkoznak.

A szakkör tagjai életkor, foglalkozás és a szakköri tagságban eltöltött időt tekintve erősen differenciáltak, ami meghatározza a szakköri tevékenység munkáját. Ez utóbbi visszatükröződik az elkészített tárgyak kivitelezésében, színvonalában.

A tagok többsége szakköri tevékenysége előtt sohasem faragott. Az egyik szakkörös - Erdei László - már zsűrizett tárggyal (A és B minősítésű) is rendelkezik.

Konkrét tevékenységük a fafaragásban használt technikák megismerésére, gyakorlására, alkalmazására irányul, például: ékrovás, karcolozás, dombor faragás, vésés, berakásos technika, térbeli alakformálás, áttört és vegyes technika. Legfontosabb cél az alkotó közösségben, hogy faragás közben megismerjék a népművészet értékes hagyományait, olyan ismereteket, készségeket, képességeket sajátítsanak el, amellyel maguk is lelkes támogatói művelői lesznek a tárgyalkotó népművészetnek.