A költészet napja - 24 órás versolvasás Debrecenben

Kultúra - 2013-04-09
 24 órás maratoni versolvasást szervez a Debreceni Művelődési Központ szerda déltől a költészet napja alkalmából. Az egynapos, A vers néma. Adj neki hangot! című programot a központ Belvárosi Közösségi Házában tartják és azon - előzetes regisztrációt követően - minden verset mondani, olvasni, hallgatni szerető irodalombarát részt vehet.    

A versmaraton alatt minden órában egy-egy ismert debreceni közéleti személyiség olvassa fel kedvenc versét, és mesél a költészethez való viszonyárül.

 Szintén szerdán indul a XI. Debreceni Költészeti Fesztivál, amelynek péntek estig zajló programjain a száz éve született Weöres Sándor életműve áll a középpontban.     A Kölcsey Központban szerda délelőtt óvodásoknak szóló zenés irodalmi műsorral emlékeznek Weöres Sándorra, csütörtökön az Apolló moziban a költő Psyché című verses regénye alapján készült filmet vetítik, majd beszélgetnek róla Cserhalmi György színművésszel.

Péntek este Czeizel Endre genetikus tart előadást a Kölcsey Központban a költőgéniuszról, amelyet egy programzáró koncert követ.     A Méliusz Központ könyvtárhálózatában Debrecen-szerte rendeznek szavaló-előadásokat, versmondó versenyeket és Weöres Sándor életét bemutató programokat.     A háromnapos fesztivál része lesz még az Acoustic Gallery koncertje magyar költők megzenésített verseivel, valamint a Kalkulációk című kerekasztal-beszélgetés a Balla Zsófia-Báthori Csaba költőházaspárral.