A költészet napja - Huszadik költészeti fesztivál Debrecenben

Kultúra - 2023-04-07

A költészet napján, április 11-én kezdődő, április 22-ig tartó huszadik költészeti fesztivál színes programokkal várja az érdeklődőket Debrecenben.

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából az Alföld folyóirat meghívásos költőversenyének ünnepélyes díjátadóját az idén húsz esztendős Debreceni Költészeti Fesztivál keretében tartják április 12-én. Az első díjat Falcsik Mari költő, műfordító, a második díjat Kukorelly Endre író, költő, a harmadik, megosztott díjat Nádasdy Ádám költő, műfordító, egyetemi tanár és Markó Béla író, szerkesztő kapja.

Pogrányi Péter, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár kulturális programszervezője kiemelte fesztivál keretében az óvodásoktól a nyugdíjasokig mindenkit meg szeretnének szólítani, versolvasásra ösztökélni, mások mellett szavalóversenyek, vers-koncertek és rímfesztivál is várják majd az érdeklődőket, akik ellátogathatnak többek között Újhelyi Kinga színművész Debrecen felett az ég című verskoncertjére. Hűvösvölgyi Ildikó a Nagytemplomi Művészeti Szalonban, Tihanyi-Tóth Kinga pedig a Méliusz Könyvtárban mutatja be előadóestjét - tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy a fesztivál keretében a gyerekeknek "versrajzolást" rendeznek, emléktáblát avatnak Várkonyi Anikó és emlékpontot Borbély Szilárd költők tiszteletére. Debrecen kávézói és cukrászdái - többek között a Black Sheep Kávéház és Konyha, a Jardin Cukrászda, a Kismandula Cukrászda, a Kis Nápoly Pizzéria, a Szőke Cukrászda, a Wellington Coffee & Pie és a Starbucks (Aranybika) - április 11. és 13. között Petőfi-verseket tartalmazó verstekercseket adnak a vendégeknek a sütemény vagy kávé mellé.