A kórusfesztivál győztese: a Taipei Kamaraénekesek

Kultúra - 2006-08-01

A világ tíz legjobb kórusversenyébe tartozó debreceni rendezvénysorozat újból kivívta a résztvevők elismerését. A Bartók Béla XXII. Nemzetközi Kórusverseny Nagydíját a Taipei Kamaraénekesek együttese nyerte.

A zsűritagokat és a szakembereket is beleértve valamennyi kontinenst képviselték az idei kórusversenyen, amelyre 27 országból, köztük Kínából, Kolumbiából, a Dél-Afrikai

Köztársaságból, Taipeiből (Kínai Köztársaság), Izraelből, az Amerikai Egyesült Államokból és Kanadából is érkeztek résztvevők. A legutóbbihoz, a 2004-es megmérettetéshez képest 400-zal több, éppen ezer kórustag vett részt a versenyen. 

 Az idei nagydíjas versenyre a kanadai Cantilon Kamarakórus, a magyar - ceglédi - Puella Kórus és a kínai Taipei Kamaraénekesek együttese nevezett be, s közülük az utóbbi nyerte a nagydíjat.

A Taipei Kamaraénekesek együttese az 500 ezer forintos jutalom mellett meghívást kap a "Kórusmuzsika Európai Nagydíja" versenyre, amelyet az olaszországi Arezzo és Gorizia, a spanyolországi Tolosa, a franciaországi Tours, a bulgáriai Várna, valamint Debrecen rendez, évente változó helyszínen. A versenyen hat európai kórusverseny nagydíjas kórusai indulhatnak.

A Kórusmuzsika Európa nagydíja versenyt 2007-ben valószínűleg Debrecen rendezi meg. A nagydíjas kórus karnagyának járó 100 ezer forintos különdíjat Chen Yun-Hung kapta, akit egyúttal meghívtak a 2008-ban megrendezésre kerülő Bartók Béla XXIII. Nemzetközi Kórusverseny zsűrijébe is.

A 23 résztvevő kórus hivatalos versenye mellett nagy sikert aratott Debrecenben a most első alkalommal megtartott nemzetközi folklórfesztivál, amelynek keretében egy bolgár, egy Urálon túli, egy szardíniai és egy hazai kórus mutatkozott be a közönségnek

Idén folklórfesztivál is társult a programokhoz: négy profi együttes - Sebestyén Márta és barátai, az Angelite nőikar Bulgáriából, a Tenores di Bitti kvartett Szardíniáról, a Huun-Huur-Tu az Urálon túlról, Tuvából-Oroszországból – kifejezetten emiatt érkezett Debrecenbe, ők nem versenyeztek.

 

.