A magyar operett hagyományát népszerűsíti továbbra is az operettszínház

Kultúra - 2019-02-01

Magyar operett hagyományát szeretné továbbra is népszerűsíteni a Budapesti Operettszínház - hangsúlyozta Kiss-B. Attila, a színház pénteken hivatalba lépett főigazgatója az első társulati ülésen, amelyen bemutatták a színház vezetésének új tagjait is.

A főigazgató elmondta: főigazgatóként célja, hogy az operettszínházat a már stratégiai fontosságú nemzeti kulturális intézmények, mint a Művészetek Palotája, a Nemzeti Színház vagy a Magyar Állami Operaház minőségi szintjére, rangjára emelje. Mindezt szakmai műhelyekkel, hatékony próbafolyamatokkal, átgondolt repertoár-választással, külföldi és magyar szakemberek bevonásával, elismert és sikeres rendezők meghívásával akarja megvalósítani.

Kiss B. Atilla, a Budapesti Operettszínház új főigazgatója, Kossuth- és Liszt-díjas operaénekes bemutatkozásán, a színház társulati ülése után 2019. február 1-jén. MTI/Máthé Zoltán

"Azt szeretném, hogy tudatosan és következetesen dolgozzunk azon, hogy nem egymást legyőzve, hanem egymást magunk fölé emelve legyünk sikeresek" - hangsúlyozta. Hozzátette: a társulat művészeinek lehetősége lesz arra, hogy más intézményekben vendégszerepeljenek, de főigazgatóként arra törekszik, hogy a társulat minden tagja "itt érezze magát legjobban otthon", nagy változásokra társulaton belül nem fog sor kerülni.

Mint mondta, az előző menedzsment által megtervezett programnak megfelelően a társulat rövidesen vendégszereplésre utazik Dubajba. Terveik szerint április végén mutatják be Richard Rodgers és Oscar Hammerstein musicaljét, a Liliom - Carouselt, amely Molnár Ferenc klasszikusa alapján készült, de Szerb Antal A Pendragon legenda című regényéből született produkcióval is bővül az idei repertoár.

Az izraeli magyar kulturális évad keretében három alkalommal lép fel a társulat: Tel-Avivban és Jeruzsálemben a nyitógálán szerepelnek. Szeptemberben a felújított Menyasszonytáncot mutatják be. Júliusban a Margitszigeti Szabadtéri Színpaddal együttműködésben lépnek fel a felújított Csárdáskirálynővel Vidnyánszky Attila rendezésében, ősztől a produkció a színház műsorát gazdagítja.

Az operettszínház adja a Budavári Palotakoncertekhez a művészeket és a műsort is - mondta, hozzátéve, hogy terveik szerint három előadással is vendégszerepelnek Baján augusztus végén. Folynak a tárgyalások a BB Promotionnel A Szépség és a Szörnyeteg című produkció turnéjának folytatásáról, de terveik szerint a művet Magyarországon is bemutatják.

A közmédiával együttműködve a következő szilveszteri műsort az Operettszínházban rögzítik és a tervek szerint további előadásokról is felvételt készült majd a közmédia.

Krucsainé Herter Anikó kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkár elmondta: az Emberi Erőforrások Minisztériuma számára kiemelkedően fontos a Budapesti Operettszínház. A helyettes államtitkár szerint az intézmény legfontosabb feladata, hogy az operettet mint különleges magyar műfajt "az értékén kezelje, presztízsét továbbnövelje a magyar és a nemzetközi művészeti életben".

A pénteki társulati ülésen bemutatták az operettszínház új vezetőit: Kriza Zsigmond ügyvezető igazgatót, Apáti Bence balettigazgatót, Pfeiffer Gyula főzeneigazgatót és Maróti Szilvia gazdasági igazgatót