A messiási titkot nem lehet egyszerűen megfejteni

Kultúra - 2009-08-19

„A Messiások című, sokat ígérő kiállítás megmutatja azt, ahogyan kiváló művészek megpróbálják megérteni a megváltás titkát. Az a sokféle - néha talán ellentmondásos – megfejtés, ami itt a tárlaton megjelenik, az arra az igazságra utal, hogy a messiási titkot nem lehet egyszerűen, egyféleképpen értelmezni” - mondta Bölcskei Gusztáv Debrecenben, a  Messiások című tárlat megnyitóján.

A MRE Zsinatának lelkészi elnöke hozzátette: a művészet a maga sajátos eszközeivel szintézisre törekedett. Ugyanúgy, mint a hit, ami szintén a teljességre való vágyakozás.

A Modern és Kortárs Művészeti Központban augusztus 13-án nyitották meg a MODEM legújabb kiállítását. 1300 négyzetméteren, több mint 100 művésztől, 230 művet nézhetnek meg a látogatók a megváltásról, a messianizmusról. A klasszikus és modern olajképektől, bronzszobron át egészen a kortárs videoinstallációig minden műfaj megjelenik.

 

A múzeum már két éve szervezi a tárlatot, amelyhez rekordszámú gyűjteményből érkeztek Debrecenbe féltve őrzött művek, 81 múzeum és ismert magángyűjtő kölcsönözte a műveket a MODEM-nek, ebből 50 külföldi gyűjtemény. December 28-áig láthatjuk többek között Pablo Picasso, Salvador Dalí, Edvard Munch, Marc Chagall, Oskar Kokoschka, Francis Bacon, Hermann Nitsch, Andy Warhol és Andres Serrano festményeit.