A mesterséges intelligencia műtárgypiaci hatásáról, az ékszer- és drágakőbefektetésről is szó lesz a V. Műtárgybefektetési Konferencián

Kultúra - 2023-10-23

A műgyűjtés kulisszatitkairól, a mesterséges intelligencia műtárgypiaci hatásáról, ékszer- és drágakőbefektetésről és a legdrágább magyar művészek rangsoráról is szó lesz november 7-én, a V. Műtárgybefektetési Konferencián a Müpa Auditóriumban, ahol Pierre Vasarely személyesen mutatja be új könyvét.

A műtárgy.com tájékoztatása szerint a szakemberek közreműködésével rendezendő konferencia kiemelten foglalkozik a magán- és vállalati gyűjtemények létrehozásának és gyarapításának motivációival, a műkereskedelem adózási kérdéseivel, a magángyűjtők és múzeumok együttműködésével, az ékszer mint alternatív befektetés lehetőségeivel és az új technológiák és innovációk megjelenésével a műkereskedelemben - olvasható a tájékoztatóban

A nap folyamán a résztvevők a hazai műtárgypiac kiemelkedő szakértőinek előadásait, kerekasztal-beszélgetéseit hallhatják. A konferencia elsősorban a műtárgybefektetés iránt érdeklődőknek, műtárgyvásárlóknak, kezdő és aktív műgyűjtőknek, illetve a műkereskedelmi szereplőknek szól - írják a tájékoztatóban.

Az idei konferencián mutatja be a szervező műtárgy.com A magyar művészek aukciós piaca kiadvány negyedik kiadását, amely a magyar alkotókat aukciós teljesítményük alapján állítja sorrendbe. Kollmann Szilvia, a műtárgy.com alapító ügyvezetője előadásában a legfontosabb számokat, trendeket és rangsorokat, köztük a top 50 legdrágább nem élő művész és top 25 legdrágább élő művész listáját ismerteti.

A konferencia vendége lesz Pierre Vasarely, az op art és a kinetikus művészet atyjaként világhírűvé vált, pécsi születésű Victor Vasarely unokája, aki Vasarely regényes évszázada című új könyvét mutatja be apja és nagyapja életútjáról, személyes történeteivel kiegészítve ezt. A bevezetőt Kárpáti Katalin muzeológus tartja, Vasarely francia nyelvű előadását szinkrontolmácsolással hallhatják az érdeklődők.

Takács József geológus-mineralógus, drágakőszakértő, ötvösmester előadásában az ékszer- és drágakőbefektetésről beszél és ismerteti e speciális terület előnyeit és veszélyeit.

A konferencián panelbeszélgetés keretében lesz szó a magángyűjtemények és a vállalati gyűjtemények létrehozásának és gyarapításának motivációiról, míg a magángyűjtők, magángyűjtemények és a közgyűjtemények kapcsolatát elemzi Pados Gábor, az acb Galéria és az Irokéz Gyűjtemény tulajdonosa, Petrányi Zsolt, a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének főosztályvezetője, Spengler Katalin műgyűjtő és Szipőcs Krisztina, a Ludwig Múzeum szakmai igazgatóhelyettese. Szó esik majd a múzeumi kölcsönzések gyakorlatán át a privát és az állami szektor összetettebb együttműködési lehetőségeiről.

Radnai Károly, az Andersen Magyarország ügyvezető partnere előadásában átfogó képet ad a legfontosabb, műtárgyvásárlást és értékesítést érintő adózási kérdésekről.

Az új technológiák illetve a mesterséges intelligencia fejlődésével járó változásokról és kihívásokról beszélget majd Faragó Balázs, a Walters Cube alapítója, CEO, Kieselbach Ákos művészettörténész, műkereskedő, Starcz Ákos, az Index vezérigazgatója és Szauder Dávid AI művész, kurátor.

További VIP programok is kapcsolódnak a konferenciához, az ezekre külön jegyet váltó résztvevők tárlatvezetéssel járhatják be a Ludwig Múzeum aktuális kiállítását és exkluzív Behind the scenes raktárlátogatáson is részt vehetnek.A résztvevők megkapják a Kutatás a hazai műtárgyvásárlási szokásokról című, valamint A magyar művészek aukciós piaca című, 2023-as kiadványt - áll a közleményben.