A reneszánsz ember… – 80 éve született Szász Endre

Kultúra - 2006-09-27

Szeptember 26-án nyílt meg, és október 20-ig látható az egyedülálló Szász Endre-kiállítás a Kölcsey Központ kiállítótermében. A kiállításon a világhírű művész táblaképei, grafikái és porcelánmunkái mellett faliszőnyegek és rézdomborítások is láthatók. A kiállítás anyagát a művész özvegye, Szászné Hajdú Katalin állította össze.

Szász Endre (1926-2003) festő- és grafikusművész 1926. január 7-én született Csíkszeredában. Marosvásárhelyen érettségizett, itt került kapcsolatba Kós Károllyal, Szolnay Sándorral, akik felismerték tehetségét és segítették. Tanára Bordy András volt. A Budapesti Képzőművészei Főiskolán Szőnyi István növendéke volt. A 60-as évek közepéig több mint 600 könyvet illusztrált, köztük Omar Khajjam: Rubáiját című könyvét, amely a British Museum nemzetközi pályázatán bekerült a világ legszebb 30 könyve közé. Kidolgozott egy sajátos, rá jellemző festési technikát. Az ezzel a technikával készített naptára tette Magyarországon is ismertté a nevét. 1971-től Torontóban, majd Los Angelesben élt, a 80-as évek elején azonban végleg hazajött, mert mesteriskolát akart alapítani az itthoni tehetséges fiataloknak. Hollóházán sikerült a terv egy részét megvalósítania a Hollóházi Porcelángyár stúdiójának megalapításával. Itt születtek világviszonylatban is egyedülálló falképei. Ötven „porcelánfalat” készített, de különleges forma- és színvilágú vázákat, dísztárgyakat, sőt hegedűt is. Hollóházán ismerte meg Hajdú Katalint, későbbi feleségét, aki nemcsak tehetséges tanítványa, hanem élete végéig hűséges társa is volt. Előbb Sopronba, majd a Kaposvár melletti Várdára költözött, itt élt haláláig. Változatlanul készültek grafikái, leheletfinom rézkarcai, egy lendülettel rajzolt lapok sokasága. Nemcsak rajzolt, festett, hanem iparművészeti tárgyakat, bútort, ékszert is tervezett, valamint látvány- és díszlettervezőként is dolgozott. 2003. augusztus 18-án hunyt el. 1965-ben Munkácsy-díjat kapott, 1992-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Középkeresztjét, Lipcsében pedig Nemzetközi Művészeti Aranyérmet kapott. Műveivel a világ számos országában találkozhatunk.

 

A Debrecenben látható kiállításon közel 80 alkotás tekinthető meg. Mind időben, mind műfajilag széles áttekintést ad a világhírű művész munkáiból: táblaképek a 60-as évektől a közelmúltig, különböző technikákkal készült grafikák, illetve iparművészeti munkák. Ezek között a jól ismert porcelánok mellett meglepetésekkel is találkozhatunk, ugyanis faliszőnyegek, rézdomborítások is szerepelnek az anyagban.

 

A kiállítást válogatta, összeállította a saját és néhány magángyűjtő tulajdonában lévő alkotásokból a művész özvegye, Szászné Hajdú Katalin. Így néhány ismert munka mellett olyan alkotásokat is láthatunk, amellyel a nagyközönség nem, vagy csak ritkán találkozhat. (A kiállítás Debrecen előtt Kaposváron volt látható, az itteni kiállítás kiegészült néhány további művel.) Szászné Hajdú Katalin itt lesz a megnyitón, illetve a közeli napokban, szívesen áll a sajtó rendelkezésére.

 

A kiállítás anyagából 88 oldalas színes katalógus készül.