A Szépművészeti Múzeum és az MNG 500 évet átfogó remekműveiből nyílik kiállítás Madridban

Kultúra - 2017-02-16

cheap jerseys

cheap nfl jerseys

wholesale nfl jerseys

cheap jerseys free shipping

cheap jerseys from china

Remekművek Budapestről - A reneszánsztól az avantgárdig címmel mutatja be a budapesti Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményének 500 évet átfogó, 90 alkotását pénteken nyíló nagyszabású kiállításán a madridi Thyssen-Bornemisza Múzeum.

A tárlatot VI. Fülöp spanyol király és Áder János magyar köztársasági elnök jelenlétében nyitják meg.

A magyar közgyűjteményekből többek között olyan mesterek munkái érkeztek a spanyol fővárosba, mint Dürer, Leonardo, Velázquez, Rubens, Goya, Canaletto, Monet és Gauguin. A magyar művészek közül egyebek mellett Szinyei Merse, Rippl-Rónai, Vaszary és Bortnyik alkotásait vonultatja fel a tárlat.

A spanyol kurátorok a magyar részről felajánlott művek közül kiválasztották például Raffaello Esterházy Madonnáját és Munkácsy Mihálynak a Liszt Ferencről készült portréját is, amelyet a művész utolsó arcképeként tartanak számon.

A budapesti Szépművészeti Múzeum kiállítása Madridban.MTI Fotó: Kovács Tamás

"A Szépművészeti Múzeum felújítása lehetőséget adott arra, hogy valóban a legkiválóbb művekkel - amelyeknek állapota lehetővé tette, hogy utazzanak - mutatkozzunk be Európa nagy kulturális metropoliszaiban. Ez rendkívül fontos, mert bár a gyűjteményünk a legértékesebb Bécs és Szentpétervár között, de kevéssé ismert nemzetközileg" - mondta a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója Madridban.

A külföldi tárlatok révén a világ megismerheti, milyen különleges gyűjtemény van Budapesten, emellett a főváros és az ország népszerűsítésére is kiváló alkalmat jelentenek - hangsúlyozta Baán László, hozzátéve, hogy a három hónapra tervezett madridi kiállításon várhatóan több mint 100 ezer látogató tekinti majd meg a magyar műkincseket.

A remekművek közül kiemelte a Maiano mesternek tulajdonított Mátyás és Beatrix reliefkettőst, mert bepillantást engednek Mátyás király reneszánsz udvarába, amelyről olyan keveset tudnak Európában.

Baán László kitért arra is, hogy a Thyssen-Bornemisza Múzeummal kötött megállapodás eredményeként a következő tíz évben 50 főmű érkezik különböző budapesti tárlatokra Madridból. Példaként említette a megújult Szépművészeti Múzeumba 2019-re tervezett Rubens- és van Dyck-kiállítást.

Érdekességként elmondta: a madridi kiállításra a remekművek biztosítási értéke félmilliárd euró, szállításuk kiemelt biztonsági intézkedések mellett zajlott, több részletben, fegyveres kísérettel.

Mar Borobia, a madridi múzeum kurátora, a régi mesterek gyűjtemény vezetője a kiállítás beharangozó sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy három éve kezdtek el a magyar múzeumi szakemberekkel közösen dolgozni a most nyíló tárlaton.

A remekműveket nyolc, egymást időrendben követő szekcióban mutatják be a XVI. századtól indulva, eljutva egészen az első világháború kezdetéig. A kiállítás egyik termének képanyagát pedig külön a nőknek, a XIX. századi, új női imázsnak szentelték. Itt kapott helyett például Rippl-Rónai József Nő, fehérpettyes ruhában című műve is.

A szakember kiemelte a Szépművészeti Múzeum spanyol gyűjteményének gazdagságát is, és azt, hogy a tárlat révén a legnevesebb spanyol festők -Velázquez, Goya, El Greco - művei egy időre visszatérhetnek Spanyolországba.

Győri Enikő madridi magyar nagykövet kitért arra, hogy a kiállítás egybeesik a spanyol-magyar diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 40. évfordulójával.

A múzeumot néhai férjével közösen alapító Carmen Thyssen-Bornemisza bárónő a sajtótájékoztatón felidézte személyes családi kötődését Magyarországhoz. A részben magyar gyökerű család együttműködése a magyar közgyűjteményekkel 1985-ig nyúlik vissza, amikor is a magyar Nemzeti Galéria bemutathatta Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza magángyűjteményének 47 kiemelkedő darabját.