A Velencei Filmfesztiválon volt a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című film világpremierje

Kultúra - 2020-09-07

Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmjének világpremierjét a 77. Velencei Filmfesztiválon tartották vasárnap este; a romantikus dráma szeptember 24-től kerül a magyar mozikba.

Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre az első magyar film, amelyet meghívtak a Velencei Filmfesztivál fesztivál Giornate degli Autori versenyprogramjába, amelybe idén mindössze 10 újító, eredeti hangú alkotást válogattak be - olvasható az MTI-hez hétfőn elküldött tájékoztatóban. Mint írják, a magyar film világpremierje a velencei Lidón volt, a Palazzo del Casino nagy vetítőtermében. Horvát Lili rendező, Stork Natasa főszereplő és Csernátony Dóra producer személyesen mutatták be a filmet a velencei közönségnek.

A tájékoztató idézi Gaia Furrert, a szekció művészeti vezetőjét, aki bevezetőjében azt mondta, hogy ez volt az első film, amelyet meghívtak az idei válogatásukba, a szelektorok pedig egyhangúan döntöttek a magyar alkotás mellett, már jóval azelőtt, hogy a nevezési határidő lezárult volna. Azt akarták, hogy mindenképpen Velencéből induljon el nemzetközi útjára ez a hipnotikus alkotás, amely nézőjét egy titokzatos területre invitálja: a szerelmet az őrülettől elválasztó homályos határsávba.

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmben valóság és képzelet csúszik össze egy szerelmes nő fejében. Márta, a negyvenéves idegsebész szerelmes lesz. Fényes amerikai karrierjét hátrahagyva visszatér Budapestre, hogy új életet kezdjen a férfival. Ám Márta hiába vár a Szabadság-híd pesti hídfőjénél: a férfi nem jelenik meg a randevún. Márta kétségbeesetten a keresésére indul, de amikor rátalál, élete szerelme azt állítja: sohasem látta őt azelőtt.

A romantikus dráma Csernátony Dóra, Miskolczi Péter és Horvát Lili produkciójában, a Poste Restante gyártásában készült, a Nemzeti Filmintézet 354 millió forintos támogatásával. A 35 mm-es nyersanyagra forgatott film operatőre Maly Róbert, aki a Szerdai gyerek mellett az Oscar-díjas Mindenkit is jegyzi. A film főszerepeiben Stork Natasát és Bodó Viktort láthatjuk, további fontos szerepekben Vilmányi Benett, Nagy Zsolt és Lukáts Andor tűnik fel a filmben. A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre szeptember 24-étől kerül a magyar mozikba a Mozinet forgalmazásában.