Állandó iszlám kiállítás az Iparművészeti Múzeumban

Kultúra - 2013-07-07

Az Iparművészeti Múzeum gyűjteményének iszlám vonatkozású műtárgyait, köztük szőnyegeket, dísznyergeket és fegyvereket mutatnak be azon az állandó tárlaton, amely hétfőn nyílik meg Budapesten.

    Ázsia és Észak-Afrika iszlám országaiból a budapesti Iparművészeti Múzeum gyűjteményébe került művészeti alkotásokból mutat be válogatást a múzeum hétfőn nyíló állandó tárlata.

A kiállított textilek, fémtárgyak és kerámiák származása Marokkótól Iránon át a Kaukázus térségéig terjed, keletkezésük a 9. századtól a 19. századig tartó időszakot öleli át.

    A gyűjtemény legjelentősebb egységes részét azok a színes szőnyegek, drágakövekkel díszített dísznyergek, és ceremoniális fegyverek alkotják, amelyek főként kereskedelem és ajándékozás révén a 16-17. századi Oszmán-török birodalom területéről kerültek Magyarországra.

    Az állandó új tárlat a múzeum második emeleti kupolatermében kap helyet az épület tervezett rekonstrukciójáig. A felújítás után a tervek szerint nagyjából hatszoros alapterületen, több más tárgyegyüttessel bővülve nyílik meg újra a kiállítás az erre a célra kialakított Iszlám szárnyban.