A  freshART pályázat

Kultúra - 2009-06-30

A „freshART” pályázatot először 2006-ban hirdette a meg a Debreceni Művelődési Központ. Az előző években a Debrecenben és térségében élő és alkotó fiatal képzőművészeket szólítottuk meg a pályázattal.

2009-ben bővült a kör. Ezévben Debrecen és Nagyvárad önkormányzata közösen hirdette meg a pályázatot a fiatal képző, ipar és fotóművészek számára.

A pályázat célja: egyrészt bemutatkozási lehetőséget kívánunk nyújtani a Debrecen és Nagyvárad térségében élő 35 év alatti fiatal alkotóknak, másrészt késztetést adni új alkotások létrehozásához, segítséget nyújtva ezzel művészi tevékenységükhöz, pályakezdésükhöz.

 

Ehhez hasonló, kifejezetten a fiatal képzőművészeket segítő pályázatot és kiállítást -  tudomásunk szerint - másutt az országban nem szerveznek. 

 

2006-ban 16 alkotó pályázott, 2007-ben 24, 2008-ban szintén 24.

2009-ben pedig Debrecenből és Nagyváradról összesen 31alkotó 54 művét ajánlotta a neves művészekből álló zsűri a kiállításra.

 

„freshART” díjasok:

2006-ban Kónya Ábel debreceni képzőművész,

2007-ben Szabó Henrietta újfehértói festőművész és Juha Richárd debreceni szobrászművész,

2008-ban  Fátyol Viola debreceni fotós.

2009-ben Tolvaj Panna debreceni festőművész és Tarasie Daniel Iosif nagyváradi szobrászművész. Ez azt jelenti, hogy 2010-ben önálló kiállításon mutatkozhatnak be Debrecenben és Nagyváradon.

 

Ebben az évben a két város önkormányzata jóvoltából további díjakra is lehetőség nyílt:

így Debrecen Önkormányzatának 50.000 ft-os díját kapta Csiszer Attila nagyváradi grafikusművész, illetve Nagyvárad Önkormányzatának 50.000 ft-os díját a debreceni Ludman Éva képzőművész nyerte el.

 

A 2009. évi zsűri tagjai voltak: Jakobovits Miklós festőművész (Nagyvárad), Kónya Ábel képzőművész, Dr. Novicov Ramóna művészettörténész (Nagyvárad), Máthé András fotóművész és Tarnóczi József festőművész.

 

A pályázatra beadott alkotásokból rendezett kiállítást 2009. július 2-án 17 órakor

nyitjuk meg a DMK Mű - Terem Galériájában (Batthyány u. 24.).

Köszöntőt  mond és a díjakat átadja: Halász János Debrecen alpolgármestere és Bíró Rozália  Nagyvárad alpolgármestere. A kiállítást megnyitja: Tarnóczi József festőművész. Közreműködnek: Dorka és barátai