Átadták a megújult Pannónia Stúdiót

Kultúra - 2017-03-09
led corn bulb b22 led corn bulb e14 led corn bulb 100w

Átadták az egykori Pannónia Filmstúdió felújított otthonát csütörtökön; a Pannónia Stúdió néven üzemelő épület többek között animációs és hangstúdióknak, valamint a Pannónia Emlékstúdiónak is otthont ad.

Ebben az épületben készült Rófusz Ferenc rendezésében az első és máig egyetlen Oscar-díjas magyar animációs film, A légy - idézte fel a Pannónia Stúdió avató ünnepségén az Országgyűlés elnöke.

Kövér László hangsúlyozta: a 20. századi tehertételek ellenére a magyar rajzfilmgyártás ebből az épületből világszintre emelkedett és a Pannónia Filmstúdiót a világ öt legjobb rajzfilmes műhelye között tartották számon.

Az egykori Pannónia Filmstúdió felújított épülete az átadás napján, 2017. március 9-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán
led corn bulb e14 led corn bulb 100w 100w led corn lamp

Olyan mesterek alkottak itt, mint Jankovics Marcell, Nepp József, Dargay Attila vagy Ternovszky Béla. A korabeli szocialista kultúrpolitika, ha korlátok között is, de hagyta őket dolgozni, így megszülethettek maradandó értékkel bíró filmjeik - emlékeztetett a házelnök.

Kövér László kiemelte: a magyar film utóbbi időszakban elért sikerei igazolják, hogy ismét jó úton indult el. Mint hozzátette, továbbra is sok kitartásra, munkára és pénzre lesz szükség, hogy az állam, a magántőke és a szakma képviselői új, sikeres korszakot nyithassanak a magyar filmgyártás történetében, ehhez pedig hozzájárulhat a Pannónia Stúdió is.

Rákosi Tamás producer, a Pannónia Stúdió épületének tulajdonosa felidézte: az volt a célja a beruházással, hogy az ikonikus épület újra életre keljen. Nemcsak egy épületről van szó, hanem kulturális örökségünk részéről, hiszen ez a ház évtizedeken keresztül otthont adott Magyarország legkiemelkedőbb művészeinek - hangsúlyozta.

Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere elmondta: a mára legendává vált Pannónia Filmstúdió megkerülhetetlen szerepet játszott a magyar animáció és szinkron világsikereinek létrejöttében. Generációk nőttek fel az itt készült rajzfilmeken, olyan alkotásokon, mint a Macskafogó, A légy, a Vuk vagy a Mézga család.

A polgármester beszámolója szerint az 1950-es években átadott ház rekonstrukciója során több mint 3000 négyzetméter újult meg és a műemléki védettség miatt a beruházás a restaurátoroknak is rengeteg munkát adott.

A Hűvösvölgyi úti épület a kép és hang utómunkálatok, az animációs stúdiók mellett oktatási és egyéb kulturális tevékenységek, például kiállítások számára is helyet biztosít. Mindezek mellett a ház otthont ad a Pannónia Emlékstúdiónak is, ahol a mai gyerekek találkozhatnak a magyar rajzfilmgyártás ikonikus figuráival, például Mirr-Murral, Misi mókussal vagy a Tévémacival - közölte Láng Zsolt.

Jankovics Marcell rajzfilmrendező, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke felidézte, hogy már 1954-ben megfordulhatott a stúdióban statisztaként, majd 1960-tól 36 éven keresztül dolgozott ott, először fázisrajzolóként, végül ügyvezető igazgatóként.

A Pannónia Filmstúdió alkotóinak életművét kiállítások idézik majd fel, közülük először Jankovics Marcell munkáiból rendeztek tárlatot.