Az állampolgár nyerte a legjobb filmdráma díját Kaliforniában

Kultúra - 2017-03-13

- Vranik Roland Az állampolgár című filmje nyerte el a legjobb drámának járó díjat a kaliforniai San José-ban megrendezett 27. Cinequest filmfesztiválon. A Szilícium-völgy népszerű filmfesztiválja idén 50 ország 132 alkotását vonultatta fel az elmúlt héten.

A magyar mozikban jelenleg is futó dráma egy megrázó szerelmi történeten keresztül, amatőr színészekkel, minimalista eszközökkel és sok humorral mutatja be egy másik országba való beilleszkedés emberi oldalát. A film nemrég a legjobb forgatókönyv díját kapta meg a Fantasporto filmfesztivál rendezők hete (Semana dos Realizadores) programjában Portugáliában.

A kaliforniai Cinequest filmfesztiválon egy másik magyar érdekeltégű filmet is díjaztak: a szakmai zsűri Anca Miruna Lazarescu rendezését, az Utazás apánkkal című német-román-magyar-svéd koprodukciót választotta a legjobb filmnek a komédia kategóriában. A szintén a Filmalap támogatással készült kelet-európai alkotás elkészítésében számos magyar filmes szakember mellett a müncheni filmfesztiválon a legjobb filmzenéért járó díjjal elismert Darvas Ferenc zeneszerző is részt vett.