Az Art Mozi Egyesület nyilatkozata

Kultúra - 2011-01-16

Az utóbbi napokban több sajtóorgánum is foglalkozott az art mozik helyzetével. A megjelent írásokban, interjúkban elhangzottakkal kapcsolatban az Art Mozi Egyesület az alábbi állásfoglalást teszi közzé.

Az utóbbi idők filmszakmát érintő kedvezőtlen folyamatai és a normatív támogatások kifizetésének elmaradása végveszélybe sodorta a magyarországi filmterjesztést, amelynek egyaránt részét képezik a vidéki és a fővárosi art mozik és az art-film forgalmazók is. A kialakult helyzet egyformán sújt minden szakmai szereplőt, függetlenül attól, hogy az ország mely részén működik. Az Art Mozi Egyesület a szakma egészének problémáira keres megoldást. Egyesületünk – mint eddig is – nyitott a szakmai szereplőkkel való együttműködésre, közös gondolkodásra és cselekvésre.

    Kiállunk az értékalapú támogatási rendszer kialakítása mellett, amelynek a korábbi gyakorlatnál hatékonyabban és transzparensebben kell szolgálnia azt a célt, hogy a filmek minél több nézőhöz eljussanak, és az art mozik kulturális központként működjenek vonzáskörzetükben. A terjesztést egységes szempontrendszer alapján, jól kiszámíthatóan kell támogatni. Elítéljük azt a korábbi gyakorlatot, amelyben előfordult, hogy érdekcsoportok kivételezetten jutottak forrásokhoz. Szakmai tapasztalatunkkal, az általunk írt anyagokkal igyekszünk a döntéshozókat, a kultúrpolitika alakítóit segíteni. Ebben a munkában mindig figyelembe vettük és vesszük az ország összes art mozijának érdekét.

    Egyesületünk a lehető legjobb döntésnek tartja, hogy Bakos Edit, az Uránia Nemzeti Filmszínház vezetőjének személyében olyan elnököt választott a szervezet élére, akinek mozija nem érintett a pályázatokban. Ezért a támogatások elnyeréséért folytatott lobbi- és érdekképviseleti tevékenységben pártatlanul, csak a szakmai értékek mentén vezeti a szervezetet. Az elnök asszony és az elnökség megbízatását 2010 novemberében hosszabbította meg az Art Mozi Egyesület Közgyűlése.

 

     

 

    Demeter István

    az Art Mozi Egyesület alelnöke