Báb-jel-mez Debrecenben

Kultúra - 2010-12-01

 A Magyar Képzőművészeti Egyetem jelmez- és bábtervezés szakos hallgatóinak munkáiból nyílt kiállítás Báb-jel-mez címmel, 2010. november 30-án a debreceni Vojtina Bábszínházban.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem szellemi arculatát az egyetemes és a magyar művészet régi és új értékeinek szabad kifejezése, vizuális kultúránk ápolása, természeti környezetünk és kulturális örökségünk védelme jellemzi.

A Látványtervező Tanszéken Koós Iván Kossuth díjas-bábtervező harcolta ki, hogy bábtervezést is tanítsanak. Az elmúlt években Németh Ilona bábtervező, iparművész és Balogh Géza bábrendező, bábtörténész oktatta a bábművészetet. Jelenleg bábtervezést Orosz Klaudia, a budapesti Kolibri Színház tervezője, bábműhely-gyakorlatot Lellei Pál, a Budapest Bábszínház szcenikusa és bábkészítő mestere, színház- és bábtörténetet, vizuális dramaturgiát pedig dr. Dúró Győző dramaturg, színháztörténész tanít.

A tanszék célja, hogy az életszerűség alapvető követelményének szem előtt tartásával a színházi vagy mozgóképes munkafolyamatba szervesen beilleszkedni tudó, de szuverén művészi szemlélettel és gondolkodással alkotó tervezőket neveljen.

Az itt végzett hallgatók a digitális korszak teljes szellemi és technikai tudáskészletével felszerelkezve lépnek ki arra a munkaerőpiacra, amely a látványra épülő kulturális mezők folyamatos, korábban nem tapasztalt terjeszkedését és egymásba nyúlását mutatja.

A kiállítás megnyitóján Somogyi Béla az oktatási, kulturális és szociális ügyekért felelős alpolgármester köszöntőjében hangsúlyozta: „Aki ide betér, úgy érezheti, hogy egy sajátos világba lépett be. Gyerekkorom nagy élménye volt, főleg az olvasásnak köszönhetően, hogy létezik az emberben, előhívható egy intenzív belső világ, mely gazdagítja az egyén életét. Biztos lesznek közületek olyanok, akik hivatásuknak választják azt a nemes feladatot, hogy az emberek, a gyerekek számára olyan alkotásokat, „indító képeket” hozzanak létre, mely hatással van belső világukra. A vojtinások ezt nap mint nap művelik.” A kiállítás 2011. január 30-ig látogatható.