Bauhaus 100 - Weininger Andor munkái a Nemzeti Galériában

Kultúra - 2019-03-28

Absztrakt Revü címmel látható kamarakiállítás a Bauhaus egyik jelentős alkotója, Weininger Andor festőművész munkáiból péntektől a Magyar Nemzeti Galériában (MNG).

Világszerte, így Magyarországon is számtalan esemény ünnepli idén a Bauhaus megalapításának századik évfordulóját, ehhez kapcsolódik az MNG Weininger-kiállítása is - közölte a tárlat csütörtöki sajtóbemutatóján az intézmény főigazgató-helyettese.

Szücs György felidézte, hogy 2002-ben Weininger Andor hagyatékából több mint 150 munka került a Nemzeti Galéria gyűjteményébe, ebből az anyagból most látható először kiállítás.

. Érdeklődő a Bauhaus100. Absztrakt Revü - válogatott művek Weininger Andor hagyatékából című kamarakiállításon. MTI/Mónus Márton

Hubertus Gassner művészettörténész emlékeztetett arra, hogy a világban ugyan mindenhol jól ismerik Moholy-Nagy László, Breuer Marcell és a Bauhaus más magyar tagjainak a nevét, magyar származásukról azonban kevesen tudnak. Igaz ez Weininger Andorra is - jegyezte meg.

Hubertus Gassner felidézte azt is, hogy 1986-ban, Weininger halálának évében Kasselben sikerült megvalósítani a művész Mechanikus színpad - absztrakt revü koncepcióját, és megépíteni az absztrakt formákkal benépesített színpadot.

Bajkay Éva kurátor elmondta: a Mechanikus színpad áll az MNG kamarakiállításának középpontjában is.

A tárlat áttekinti Weininger Andor egész munkásságát, kezdve a korai, pécsi munkáktól, mikor Weininger még Rippl-Rónai kukoricás képeinek hatása alatt festett.

A kiállítás főfala a Mechanikus színpad motívumaiból merít. Itt kaptak helyett Weininger és társai - például Bortnyik Sándor, Moholy-Nagy László és Theo van Doesburg - munkái a Bauhaus időszakából, de a látogató megtekintheti a színpad 1986-os megépítéséről szóló videót is.

Weininger Andor az 1930-as évek végén elhagyni kényszerült Németországot, és végül New Yorkban telepedett le, a július 28-ig látogatható kamarakiállítás ezért a művész kései, amerikai korszakából származó grafikáival és terveivel zárul.