Benépesül a Hajógyári-sziget

Kultúra - 2006-08-08

Naponta kétszáz programmal, 252 nemzetközi és 500 magyar produkcióval 66 helyszínen várja a látogatókat a szerdán kezdődő Sziget Fesztivál. A fellépők a hat kontinensről érkeznek az egyhetes fesztiválra, ahol a zenekarok és lemezlovasok mellett utca-és táncszínházak, balett-táncosok, akrobaták és bábosok is szórakoztatják a kilátogatókat.

A legtöbb külföldi fellépő Nagy-Britanniából érkezik. A 44 művész közül a tavaly is nagy sikert aratott Franz Ferdinand, a Prodigy, a Radiohead és Robert Plant. Az Egyesült Államokból 24 csapat jön a Szigetre, például az Iggy and The Stooges, a Scissor Sisters, a Sick Of It All vagy a Living Colour. Németországból 26 csapat érkezik és Franciaországból 22 fellépő művészt illetve társulatot várnak a szervezők.

           

A Hajógyári-szigetet 15 nap alatt "rendezi be" a szükséges berendezésekkel hatezer dolgozó. A sátrak összterülete mintegy 30000 négyzetméter, amelyek közül a legnagyobb a Party Aréna 2700 négyzetméteres nagysátra. A nagyszámú látogató okozta por ellen a sátrakban és az utakon burkolatot fektetnek le, a főbb útvonalakra 11 kamionnyi műanyag út kerül, a sátrak padlóját pedig 24000 négyeztméter fa burkolattal látják el. A több mint 3500 négyzetméter alapterületű színpadokat 7 napon keresztül 80 ember és 4 targonca építi. Közülük a legnagyobb a 840 négyzetméteres, 14 méter magas, húsz tonna teherbírású Nagyszínpad, ahol négy tonnányi világítás biztosítja a koncertek látványosságát, 400 ezer watt teljesítménnyel, nyolcvan lámpával. Fejlesztik az egyes színpadok hangminőségét is, a Nagyszínpadon például a legkorszerűbb digitális hangkeverő pultokat szerelnek fel.

 

A szervezők azt remélik, hogy a színpad előtti tér feltöltésével és befüvesítésével idén megelőzhető lesz a mély sár képződése. A higiéniai körülményeket és a vízellátás zavartalanságát 125 vizes és kazánkonténer, 155 iroda, raktár, öltöző, tároló biztosítja. Az illemhelyek száma is nőtt az idén: összesen 1329 mobil- és konténervécé elégíti ki a kisebb-nagyobb szükségleteket.  A tusolók és mosdók száma az idén tíz új konténerrel nő. Az italárak mindenhol szabottak: egy deciliter üdítő 60, ugyanannyi bor 90, és fél liter csapolt sör 320 forintba kerül.

(MTI)