Berény Róbert, Szántó György és Ziffer Sándor remekműveivel gyarapodott a Magyar Nemzeti Galéria

Kultúra - 2018-02-05

- A Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria a Kieselbach Galéria legutóbbi aukcióján - élve elővásárlási jogával - három páratlan értékű alkotás, Berény Róbert, Szántó György és Ziffer Sándor munkájának megvásárlásával gyarapította modern magyar festészeti gyűjteményét.

A közgyűjtemény a galéria aukcióján megvásárolta Berény Róbert 1911-es portréját barátjáról, Weiner Leó zeneszerzőről. A modern magyar képzőművészet egyik kiemelkedő jelentőségű műve Füst Milán gyűjteményének volt része, majd később a Füst Milán Fordítói Alapítvány tulajdonába került. A festmény a nagysikerű Nyolcak című kiállítás egyik kiemelkedő darabja volt.

Szintén a múzeumhoz került az erdélyi magyar avantgárd meghatározó alakjának, Szántó Györgynek az alkotása. A művész budapesti építészeti tanulmányait az első világháború szakította félbe, a fronton elszenvedett sebesülése folytán Szántó előbb az egyik szemére, majd néhány évvel később a másik szemére is megvakult. Az Öröm című képe a művész egyik utolsó alkotása, mivel 1921-ben, huszonnyolc évesen veszítette el örökre látását. A közlemény szerint a közgyűjtemény tulajdonába került festmény az erdélyi magyar avantgárd művészet egyik legfontosabb alkotása.

A harmadik remekmű a nagybányai művészek neós nemzedékének kiemelkedő mesterének, Ziffer Sándornak a munkája. A múzeum közleménye szerint a művész 1907 körüli, úgynevezett fauve-os korszakából csupán kevés alkotás van a Nemzeti Galéria gyűjteményében, sőt önarcképei közül is csupán egy időskori portrét őriznek. Emiatt több szempontból is kiemelkedő ennek a korai, Önarckép zöld falú nagybányai műteremben című képnek a jelentősége.

A megvásárolt remekművek a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán tekinthetőek meg.

Berény Róber Weiner Leo portréjára 48 millió forinttól, Szántó György munkájára 34 millió forinttól, míg Ziffer Sándor önarcképére 10 millió forinttól lehetett licitálni a galéria téli árverésén.

hirdetés

„Kiadó egy családi ház 120 nm alapterületű földszintje. A ház emeletén egy Pilates és jóga stúdió működik, így elsősorban olyan vállalkozások érdeklődését várjuk, akiknek a tevékenységi köre ezzel összhangban van.A terület bármilyen csendes sport, vagy egészséges életmódra nevelő tevékenység végzésére alkalmas. A kiadó helyiségekhez öltöző, zuhanyzó, wc, konyha, recepció, rendezett kert, és több férőhelyes a telken kialakított parkoló tartozik. Érdeklődni a helyszínen: Debrecen, Sámsoni út r18. (MM-Pilates Stúdió) vagy a +36 20 204 94 35-ös telefonszámon lehet.

Ár: 240.000.-Ft, mely a rezsit is tartalmazza