Bukovinai Folklórfesztivál Bonyhádon

Kultúra - 2017-08-05

Hagyományőrző csoportok fellépésével, kiállításokkal kezdődött a 28. Bukovinai Találkozások Folklórfesztivál Bonyhádon. A háromnapos eseményt az egykor Bukovinában élt nemzetiségek folklór együtteseinek részvételével rendezik meg a völgységi városban.

Az 1775-ben az osztrák császársághoz került Bukovina az ott élő tizenhárom nemzetiségnek köszönhetően a Habsburg Birodalom legszínesebb tartománya volt, amely az első világháború után Romániához, a második világháború után a Szovjetunióhoz és Romániához került, ma pedig Ukrajnához és Romániához tartozik. A régióból több népcsoportnak távoznia kellett, a székelyek – rövid bácskai tartózkodás után – 1944-ben telepedtek le Magyarországon.

Az ukrajnai Csernovicból érkezett tánccsoport előadása a Bukovinai találkozások címmel rendezett nemzetközi folklórfesztiválon. MTI Fotó: Sóki Tamás

Az 1990-ben életre hívott folklórfesztiválhoz, amely minden évben Lengyelországban kezdődik, és Bukovina központjában, az ukrajnai Csernovicban ér véget, Bonyhád 1997-ben csatlakozott. A találkozó, amelyen ezúttal két erdélyi székely településről, Madéfalváról és Csernakeresztúrról érkeztek résztvevők, huszonhét éve töretlen lendülettel zajlik. A fesztivál nem csak Bonyhád, hanem a környező települések számára is fontos, ahol sok székely származású él.