Cannes - A Magyar Producerek Szövetsége nem támogatja a BIFF-et

Kultúra - 2011-05-17

- A Magyar Producerek Szövetsége a jelenlegi formájában nem támogatja a 2012 őszén Budapest International Film Festival (BIFF) néven elinduló új nemzetközi filmes mustrát és vásárt - mondta az MTI-nek Kálomista Gábor, a szervezet elnöke a 64. Cannes-i Filmfesztiválon.

A filmes szakember jelenleg nem tart szerencsésnek egy ilyen kezdeményezést, miután "a magyar filmszakma komoly válságban van". "Amennyiben azonban magánkezdeményezésről van szó, és valaki üzletet lát benne, akkor csinálja" - hangsúlyozta. A jelenlegi formájában azonban Kálomista közlése szerint a Magyar Producerek Szövetsége nem tudja támogatni a BIFF-et.

 A szervezet elnöke úgy véli, hogy "először el kéne varrni a múlt szálait és le kéne zárnunk az elmúlt húsz évet". Emlékeztetett arra, hogy a filmszakma jelenleg nagyon komoly adósságokkal küzd, a producerek pedig "a nyakukba varrt" többmilliárd forintos tartozástól "roppannak össze".

    Az említett problémák elrendezése után véleménye szerint el lehet gondolkodni a jövőről, s abba már beleférhet egy nagy nemzetközi fesztivál megrendezése Budapesten. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy fesztiválnak "hosszú ideig kell érlelődnie", mielőtt A-kategóriássá válik.

    A Magyar Audiovizuális Producerek Szövetsége kedden jelentette be Cannes-ban, hogy Budapest International Film Festival (BIFF) néven új nemzetközi filmes seregszemle indul 2012 szeptemberében a magyar fővárosban. A sajtóbeszélgetésen jelen volt Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára is, aki az MTI kérdésére elmondta: a magyar állam fontosnak tartja, hogy ennek az új fesztiválnak sikere legyen, amit a kormányzat kapcsolati tőkével és publicitással tud segíteni. Anyagilag azonban egyelőre nem tudja támogatni.

    Kálomista becslése szerint egy ilyen nemzetközi fesztivál költségvetése 800 millió és egymilliárd forint között mozoghat. "Amennyiben az államtitkár úr csak barátilag támogatja a kezdeményezést és erre különböző forrásokat nem nyit meg az állam, magánügy, hogy ki mit rendez és ki mit jelent be" - hangsúlyozta a Magyar Producerek Szövetségének elnöke. A budapesti mustra időpontját ugyanakkor "teljesen szerencsétlennek" tartja, mert szeptemberben Torontóban és San Sebastianban tartanak nagy nemzetközi fesztiválokat.

 

Forrás:MTI