Csaknem 220 tételre lehet licitálni a Virág Judit Galéria téli árverésén

Kultúra - 2014-12-09

Berény Róbert kalandos körülmények között, mintegy kilenc évtized után  hazakerült Alvó nő fekete vázával című festménye mellett csaknem 220 tételt, köztük Scheiber Hugó, Vaszary János és Aba-Novák Vilmos alkotásait kínálja a Virág Judit Galéria szombati esti árverése a budapesti Kongresszusi Központban.

    A téli árverés aukciós anyagában helyet kapott az itáliai festészetben jelentős szerepet betöltő Markó András és ifjú Markó Károly két nagyszabású, tipografikus hűséggel megfestett munkája. Az 1874-ben készült Firenze látképe című alkotást 5,5 millió forinttól, az 1882-es Templomépítés című olajképet 10 millió forinttól kínálják az aukción.

    Scheiber Hugó 1920-as években festett Önarckép színes háttér előtt című munkájára 6,5 millió forinttól lehet licitálni. Scheiber önmagát építő ösztönös művész volt, aki nem tanult festészetet. Képeit újszerű kompozíciós megoldások, könnyed festőtechnika és formabontó képi ötletek jellemzik.

    Scheiber művével szinte egy időben, 1921 körül keletkezett Kádár Béla Kalapos önarcképe, amelynek kikiáltási ára 15 millió forint. A magyar avantgárd képviselőjének ezen a képén érhető tetten először a kubista képalkotási technika figurális kompozíción való alkalmazása.

    Aba-Novák Vilmos Trecento város című festményét 1930 körül festette. A művész a Római Magyar Akadémia meghívására, 1929 és 1931 között kereste fel Olaszország fontosabb művészeti vidékeit. Ekkor készítette a Veduta-sorozatát, amelyben önálló egységet képeznek az 1930-ban falemezre festett művek, köztük az Umbriai város című alkotás egyik változata, az árverésen 20 millió forinttól kínált munka.

    Olaszországi utazásainak helyszíneit Vaszary szinte naplószerű pontossággal örökítette meg vázlatfüzeteiben. A Koncert Viareggióban című képét, akár a nagyméretű olaj-vászon alkotásait, valószínűleg már a műtermében dolgozta ki. Az 1929-re datált olajfestmény kikiáltási ára 15 millió forint.

Nemes-Lampérth József egyetlen nyarat töltött Nagybányán 1911-ben. Ekkor született a Nagybányai boglyák verőfényben című korai tájképe, amelynek felbukkanásáig a művészettörténészek mindössze két tusrajzot, egy önarcképet és egy csendéletet ismertek az alkotótól. Az olajfestményt 20 millió forinttól kínálják az érdeklődőknek.

    Ritkaságnak számít Czóbel Béla Csendélet az ablak előtt című festménye, amely 8 millió forinttól cserélhet gazdát. Ma alig több mint tucatnyi művéről állítják biztosan a szakértők, hogy az avantgárd festő hollandiai korszakához köthetők. A fél évtizedet felölelő periódusában (1914-1919) született alkotások többsége hollandiai gyűjteményekbe került.

    A képet idén nyáron Az egy francia magyar című kiállításon láthatta először a magyar közönség a Szentendrei Malomban  - írták a tájékoztatóban.

Barki Gergely művészettörténész 2009 karácsonyán a Stuart Little, kisegér című amerikai film díszletében fedezte fel Berény Róbert Alvó nő fekete vázával című festményét. Öt évnyi munkával sikerült hazahoznia a képet, amelyet egy pasadenai kereskedésben vásároltak a film készítői.

    Az 1927-28 fordulóján készült alkotás a festő második feleségét, Breuer Etát ábrázolja, kikiáltási ára 34 millió forint, becsértékét 60 és 80 millió forint közé teszik a szakértők.