Csaknem 90 ezer néző a Katona József Színház jubileumi évadában

Kultúra - 2013-06-17

- Csaknem 90 ezer nézőt fogadott ez elmúlt évadban a budapesti Katona József Színház, ez több mint 10 százalékos növekedés az előző szezonhoz képest - közölte a színház hétfőn. Az évad utolsó előadását - A mi osztályunk című darabot - vasárnap játszotta a társulat.

    "Hosszú és sűrű évadon vagyunk túl, és több olyan fontos előadás született, mely az eddigi visszajelzések alapján mind a közönség, mind a szakma részéről egyértelműen pozitív fogadtatásra talált" - idézi a színház közleménye Máté Gábort, aki az évadzárón értékelte az elmúlt szezont.

    Az évad egyik lényegi vonulata volt a Katona 30. évfordulójának megünneplése, valamint ezzel együtt a visszatekintés és a visszaemlékezés az eltávozottakra. A jubileumot erre az alkalomra létrehozott előadások - a Notóriusok-sorozat folytatása -, gálaest, kiállítás és számos más különleges pillanat jelezte.

    Mint idézik, Máté Gábor a társulati ülésen elmondta: az évadban 89 ezer 819 néző látogatott a Katona három játszóhelyére, ez 13 százalékos emelkedés az előző évad hasonló adatához képest. Beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és sok új nézőt vonzott az évad elején megnyitott K:antin kávézó, emellett további vonzerőt jelentettek a színház megújult előcsarnokába szervezett programok.

    Ebben az évben is központi szerepet kapott a színház ifjúsági programja: a résztvevő fiatalok nemcsak a színház működésébe pillanthattak be a foglalkozások alkalmával, de saját előadásokat is létrehoztak. Ilyen volt többek közt az Hátra arc! című, generációk egymás mellett élésével foglalkozó produkció - emelte ki a színház igazgatója.

    Szintén a fiatalok, gyerekek felé való további nyitást jelzi a Katona első kifejezetten családi előadásának, a Pinokkiónak a bemutatása és a decembertől rendszeresen megszervezett hétvégi gyerekprogramok is.

    Az évadzárón szó esett a színház külföldi vendégjátékairól: számos produkció iránt intenzív és folyamatos az érdeklődés külföldről, így az idei évadban 10 alkalommal játszott a társulat az országhatáron túl, többek között Lengyelországban, Németországban és Szerbiában.

    A Katona József Színház következő évadát - amelynek bemutatóit augusztusban hirdetik meg - jellemzően kortárs darabok határozzák meg. Ősztől egy színművész érkezik a társulathoz: Kulka János a Nemzeti Színháztól szerződik a Katona József Színházba