Dalok a bolhapiacról - Kiss Tibi és Vastag Gábor színdarabja a Müpában

Kultúra - 2022-03-20

- Dalok a bolhapiacról címmel összművészeti előadással jelentkezik a Quimby frontembere, Kiss Tibi és Vastag Gábor gitáros, producer, hangmérnök. A zenés színdarab május 11-én érkezik a Müpába.

A két zenész 2018-ban indította útjára közös projektjét, az Aranyakkordot. Egy évvel később mindössze másfél nap alatt rögzítették a Dalok a bolhapiacról live session albumot, amely egy elképzelt színházi előadáshoz íródott - szerepel a Müpa által az MTI-hez eljuttatott ajánlóban.

"Az Aranyakkord nem akaratból jött létre, hanem egyszerűen csak lett és egyszer csak azt vettük észre, hogy már a hatodik koncertet adjuk New Yorkban" - elevenítette fel a kezdeteket Vastag Gábor.

A két jóbarát és kolléga már tíz éve ír közösen dalokat filmzenékhez, egyéb projektekhez. Vastag Gábor több Quimby-lemez producere volt és basszusgitározik a Quimby énekese-perkása, Varga Livius zenekarában, A Kutya Vacsorájában. Az Aranyakkord-koncerteknek idővel állandó közreműködője lett Gábor Andor Ufo dobos.

Repertoárjuk egy részét olyan dalok képezik, amelyek már egy ideje megszülettek, de végül nem kerültek fel Quimby-lemezre. A közös szerzemények mellett az improvizációnak is jut hely; a tábortűzi, utcai zenélős hangulathoz hozzájárul a minimalista hangszerelés is.

A három éve tervezett elképzelt színdarab most a Müpa Fesztivál Színházában válik valósággá. A dalok mellé Pál Kálmán, a Karzat Színház rendezője teremtett érdekes világot, a zenészekhez pedig a Győri Balett és a Karzat Színház művészei is csatlakoznak. Az összművészeti színházi produkció bemutatja, milyen küzdelmes az utazás az emberi természet végtelen tengerén.

Közreműködik a táncos Sebestyén Bálint, Szalai Judit, Árvai Péter és Szilvai Balázs. A koreográfus Sebestyén Bálint, a dramaturg Borsa Kata.