Debrecen Város Csokonai-díjasa: Burai István grafikusművész

Kultúra - 2006-10-29

Az idén 55 éves művész a debreceni képzőművészeti élet egyéni hangú, expresszív alkotója.  Látomásos, álomszerű, szürrealisztikus képi világában meghatározó kifejező eszközök a vibrálóan élénk színek, s az erőteljes vonalak. Művészetének értékeit díjak sorával ismerték már el, közülük a legrangosabb két országos, s egy nemzetközi szakmai díj.

 Számos hazai és nemzetközi művésztelep tagja, a Hajdúsági és a Hortobágyi Művésztelep vezetésében éveken át részt vett. Alkalmazott grafikai munkássága – egyfajta ökonómia, célszerűségi elv érvényesítése folytán – különösen a könyvtervezésben eredményes. Pályájának jellemzője a kísérletezés, melynek egyik területe a néhány éve nagy visszhangot kiváltó üvegfestés.

E folyamat betetőzője a szakmai bravúrként értékelt, a Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium új épületét díszítő, hagyományos  technikát és modern látásmódot ötvöző ólmozott üvegmozaikja.

Kiemelkedő festészeti, grafikai, festészeti, képzőművészeti munkássága elismeréseként Debrecen város Közgyűlése Csokonai –díjat adományoz számára.