Debrecenbe is beszökött az ősz és vele együtt a Debreceni Őszi Fesztivál

Kultúra - 2010-09-27

Sokrétű, majdnem minden műfajt átölelő, igényes programokat kínál Debrecen október 15. és 31. között. A közel két hétig tartó fesztivál minden napja felejthetetlen élménnyel gazdagítja a cívisváros lakóit és a városba látogatókat.  Ehhez a sikerhez az IT Services Hungary Kft. is hozzá kíván járulni, mint a Debreceni Őszi Fesztivál kiemelt szponzora.

A Bartók Vonósnégyes ünnepi nyitóhangversenyével kezdődik a fesztivál, október 15-én.   A vonósnégyest a világ 5-6 legjobb együttese közé sorolják. A legjelentősebb hazai díjakkal, valamint ENSZ, UNESCO, IBC díjakkal is rendelkezik.

 

Október 16-án a jubileumi évét ünneplő Debreceni Ifjúsági Fúvószenekar és Majorette Együttes szerez kellemes estét. Kedvelt dallamok csendülnek fel. Az esten az együttes valamennyi tagja, korábbi és senior majorettek is közreműködnek., sőt vendégművészek is színesítik a programot, Schell Judit, Dohos László és a Talamba Ütőegyüttes Gödöllő is a kiváló hangulatról gondoskodik. A Kecskeméti Ciróka Bábszínház a családoknak nyújt kellemes kikapcsolódást.

 

Október 17-én a két kis törpe Kököjszi és Bobojsza vidám kalandjai várják az Őszi Fesztivál legfiatalabb közönségét.

 

Október 20-án a Bérgyilkos a barátom című komédiát hozza el a fesztivál közönségének a József Attila Színház társulata, akik gyakori és népszerű vendégei a városnak. Veber örökzöld darabja olyan művészek tolmácsolásában látható, mint Bodrogi Gyula, Schnell Ádám, Ullmann Mónika, Besenczi Árpád és még sokan mások.

 

Arany és platinalemezek, teltházas koncertek, számtalan szakmai elismerés kíséri Szekeres Adrien pályafutását, aki október 21-én páratlan koncerttel várja közönségét. 

 

 2010-ben 60 éves lett a Debreceni Népi Együttes. Ez alkalomból, október 23-án egész napos ünnepi műsorral kedveskednek. Lesz vásári forgatag, tánctanítás, 60 év képekben és „Hatvan csapás” címmel ünnepi gálaműsor.

 

Régi kedves ismerőst köszönthetünk október 24-én. A 100 Folk Celsius Együttes segítségével Paff a bűvös sárkány mesebeli, zenés utazásra várja kis barátait.  Október 24-én Bach: Máté passió-ját adja elő a Debreceni Kodály Kórus Gulyás György hangverseny sorozatának részeként. 

 

Október 28-án tízórányi mozizás, öt francia film, zene, humor, dráma invitálja a Frankofón filméjszaka nézőit Október 1-25. között A gyökérzettől a lombkoronáig címmel a Grafikusművészek Ajtósi Dürer Egyesületének jubileumi kiállítását láthatják a műkedvelők.