Debreceni és nyíregyházi intézmények lettek az első Minősített Könyvtárak

Kultúra - 2011-11-03

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára, valamint a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár vezetői vehették át az első alkalommal kiosztott Minősített Könyvtár címmel járó okleveleket Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkártól és Hammerstein Judit helyettes államtitkártól csütörtökön Budapesten.

A pályázat nyerteseinek bejelentése előtt Hammerstein Judit emlékeztetett arra, hogy az 1997-es kulturális szaktörvény kimondja: minden magyar állampolgárnak joga van a könyvtári ellátáshoz, ez azonban a gyakorlatban nem mindenki számára elérhető vagy nem ugyanolyan magas színvonalon. A kulturális kormányzat ezért azt a célt tűzte ki, hogy a könyvtári területen is induljon meg egy minőségbiztosítási folyamat - jelentette be a helyettes államtitkár.

    Hammerstein Judit elmondása szerint ennek első lépcsője a Minősített Könyvtár cím, melyre először 2011 márciusában írt ki pályázatot a Nemzeti Erőforrás Minisztérium. A pályázóknak egy EU-s keretrendszer szerinti önértékelést kellett elküldeniük, melyet a Könyvtári Minőségügyi Bizottság bírált el a benyújtott dokumentáció és helyszíni szemle alapján. A Minősített Könyvtár címet elnyerő intézmények díszoklevelet kapnak és a cím használatára 5 évig jogosultak.

    Mint a szakpolitikus hozzátette, a következő minőségbiztosítási fokozat a Könyvtári minőségért díj lesz, melyre a Minősített Könyvtár címmel rendelkező intézmények pályázhatnak majd. Hammerstein Judit az MTI-nek elmondta: a tervek szerint pénzjutalommal is járó díjra akkor írnak ki pályázatot, ha ehhez elegendő Minősített Könyvtár lesz már az országban.

    Beszédében Szőcs Géza kiemelte: sokan egyre borúsabban látják a könyvtárak és a papíralapú könyvkultúra jövőjét, a kulturális kormányzat azonban bízik abban, hogy a klasszikus bibliotékák még hosszú ideig teljesíteni tudják eddigi missziójukat.

    A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára részéről Virágos Márta főigazgató, míg a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár képviseletében Nagy László igazgató vette át a címmel járó díszoklevelet.