Debreceni Jazznapok

Kultúra - 2009-08-29
     A 38. évében járó Debreceni Jazznapok Magyarország legrégibb, folyamatosan működő jazzfesztiválja, amelynek közönsége legendás hangversenyek, sok kiváló külföldi és magyar muzsikus játékát őrizheti emlékezetében. A szeptember eleji kellemes időjárás ideális feltételeket kínál a szabadtéri, ingyenes koncertekhez, amelyeket felszabadult jamboree-hangulat jellemez.

A Kölcsey Központ nagyterme és a szomszédos Baltazár tér érdeklődők ezreivel telik meg, akik élvezik a zenét, korzóznak, és a kitelepült pavilonokban könyveket, CD-ket is vásárolhatnak. A fesztivál hírét nemcsak a városba látogatók viszik magukkal. A rendezvényt jelentős sajtóvisszhang kíséri, az MR3 Bartók Rádió pedig minden évben rögzíti a koncerteket, és később sorozatban játssza le a felvett anyagot. A Debreceni Jazznapok programjait egyre nagyobb szakmai elismerés övezi Magyarországon és külföldön egyaránt.

 

A fesztiválon minden évben megfordulnak világsztárok, akik mellett a magyar jazz jeles előadói, együttesei is lehetőséghez jutnak. A mezőnyben a hagyományos jazz művelőin megjelennek napjaink meghatározó, különböző forrásokból merítő, sokféle elemből építkező irányzatainak fiatalabb képviselői. Az idei fesztivál különlegessége, hogy a program tág teret szentel a női jazzmuzsikusoknak.

 

Éjszakai zenélések, megterhelő utazások, szellemileg és fizikailag kimerítő lemezfelvételek – a jazz elsősorban férfias zeneként él a köztudatban. Pedig a valóság másként fest, a jazzlexikonok szép számban sorolják a gyengébb nem képviselőit. Csak hát rájuk mindig kevesebb fény vetül a megérdemeltnél. A sztárként reklámozott Diana Krallról bizonyára sokan hallottak, de ki ismeri nálunk Mary Lou Williams nevét? Holott a kitűnő zongorista-zeneszerző nevét viseli a Washingtonban évtizede rendszeresen megrendezett női jazzfesztivál. Jazzénekesnők Magyarországon is bőven akadnak, a nagyobb jazzmúltú országokban azonban egyre hangsúlyosabbá válik a hangszeres női előadók szerepe is.

 

Közülük ismerkedhet meg néhánnyal a 38. Debreceni Jazznapok közönsége. Eliane Elias, Amina Claudine Myers bármelyik nemzetközi fesztiválon húzónév volna, de tegyük mellé Pocsai Kriszta, Szolnoki Dóra, Fábián Juli, Pozsár Eszter vagy Fábri Boglárka nevét is.