Debreceni Jazznapok negyvenedszer

Kultúra - 2011-08-23

- Évfordulók, érdekes számok sokasága hálózza be szeptember 1. és 4. között a 40. Debreceni Jazznapok programját, amelynek négy napja alatt 186 muzsikus lép fel a Kölcsey Központban, 4 helyszínen. A fesztivál fő vendége a játékstílusával és technikájával a fiatalok muzsikusokra világszerte nagy hatást gyakorló Chris Potter szaxofonművész lesz.

A 2010-ben bevezetett rezidens művész státus két muzsikusa, a Kossuth-díjas Szakcsi Lakatos Béla zongorista és a pályakezdő, debreceni születésű Subicz Gábor trombitás különböző formációkban minden nap színpadra lép - mondta el a rendezvényt beharangozó budapesti sajtótájékoztatón Maloschik Róbert, a fesztivál művészeti tanácsadója.

    Szakcsi Lakatos Béla elmondta, hogy szólóestjét barátja, az idén Kossuth-díjjal elismert, júniusban elhunyt zongoraművész-zeneszerző, Szabados György emlékének ajánlja.

    Az idei fesztivál egyfajta visszatekintés, rengeteg új színnel gazdagítva - jegyezte meg Somogyi Béla alpolgármester, aki egyetemistaként a  négy évtized egyik "csúcskorszakának" tanúja lehetett a 70-es és 80-as évek között. Nem tagadta, volt apályos időszak is, amikor a szervezők vetették fel, vajon szüksége van-e Debrecennek a jazznapokra? Korábban és most is igen a válasz - hangsúlyozta.

    Cs. Tóth János, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a Debreceni Jazznapok teljes költsége 17 millió forint, ebből 12 milliót a város áll, a többi a Nemzeti Kulturális Alaptól és a Visegrádi Alaptól, illetve egyéb támogatóktól érkezik.

    A fesztivál új vonása, hogy birtokba veszi a Kölcsey Központ valamennyi helyszínét - a nagytermet, a báltermet, a kiállítótermet és a folyosót, amelyhez a Baltazár tér nyitott színpada és a MODEM kertje társul - így több, párhuzamosan futó hangverseny közül választhatnak az érdeklődők. Az események többsége ezúttal is díjtalanul élvezhető, a kiemelt koncerteket pedig kedvezményes bérlettel hallgathatja a közönség.

    A fesztiválvendégek között a legnagyobb név az amerikai középnemzedékhez tartozó, játékstílusával és technikájával a fiatalok muzsikusokra világszerte nagy hatást gyakorló Chris Potter. A szaxofonművész egyébként már korábban Magyarországra érkezik, hétfőn este a Budapest Jazz Clubban a Dresch Quartettel lép föl. Debreceni találkozása a Budapest Jazz Orchestrával rendkívüli élményt ígér.

    Az eseményeket szeptember elsején a Baltazár téren az idén 45 éves Debrecen Jazz Group nyitja meg. A négy napon a magyar dzsesszisták középnemzedékének több jeles képviselője fellép, például Bori Viktor és Szalai Gábor, a Harcsa Veronika Quartet, Váczi Eszter vagy a Gayer Mátyás Trió.

    A V4 Jazz Marathon keretében a négy visegrádi ország - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia - muzsikusai mutatkoznak be, az Osztrák Jazzesten pedig a nyugati szomszéd dzsesszéletének reprezentánsaival ismerkedhet meg a közönség. A 30 évvel ezelőtt Debrecenben feltűnt, azóta zeneszerzői karriert befutott zongorista, a Helsinkiben tanító Süle László finn szaxofonos kollégájával, Pentti Lahtival zenél.

     A fesztivál történetében első ízben lép fel spanyol muzsikus: Chano Domínguez a ritmusos latin és a flamenco dzsessz hangjait szólaltatja meg Debrecenben. Omar Hakim neve széles körben ismert: a stílusteremtő Weather Report amerikai dzsesszrock együttes egykori dobosa új triójával lép fel Debrecenben.

    A fesztivál rangos kísérő eseménye Gyémánt László festőművész dzsesszportrékat felvonultató kiállítása, a debreceni fotósok szemléje és a ceglédi dobmúzeumból érkező hangszerek tárlata.