Debreceni ősz - Számos program októberben és novemberben

Kultúra - 2012-10-04

Akár húszezer látogatója is lehet a Debreceni ősz 2012 elnevezésű programsorozatnak, amely októberben és novemberben számos tartalmas zenei, irodalmi és színházi rendezvényt, kiállítást is ígér a közönségnek.

Az Őskori kurgánok a magyar Alföldön című könyvbemutatótól az országos hastánc fesztiválig, a 150 éves debreceni zeneoktatás tiszteletére rendezett gálaműsortól Falusi Mariann és Bíró Eszter koncertjéig, Az ember tragédiája bemutatójától A napsugár fiúk színreviteléig széles palettáról választhatnak az érdeklődők.

    Szentei Tamás, az önkormányzat kulturális osztályának vezetője a programokat beharangozó csütörtöki debreceni sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: "itt nincs kultúrharc, mindenki megtalálja a kedvenc programját".

    Az osztályvezető elismeréssel szólt a Debreceni őszt is szervező Főnix nonprofit Kft. munkájáról, amely nem csupán a város hagyományos nagyrendezvényeinek - tavaszi tárlat, virágkarnevál, dzsessznapok - megszervezésében jeleskedett, de az új lehetőségeket teremtő belvárosi új tereket - Hal köz, Csapó sétány, Baltazár tér - is élettel töltötte meg a nyár folyamán.

   

    A 125 éve született Holló Lászlóra magángyűjteményekben lévő, eddig nem látott képeinek kiállításával emlékeznek; megidézik a 100 éve született Kiss Tamás költő emlékét; az irodalmi napok keretében emlékeznek meg a 100 éve született Örkény Istvánról; a 100 éves Apolló moziban, Debrecen egyetlen Art filmszínházában, amely az ország első vidéki hangosan játszó mozija, több díszbemutatót tartanak - ismertette a részleteket az igazgató.

    Bódor Edit, a Főnix rendezvényigazgatója elmondta: a zene minden műfajával várják a Debreceni ősz vendégeit. Lesz vasárnapi muzsika a Kölcsey Központban, koncertezik a Harcsa Veronika-kvartett és a 100 Folk Celsius zenekar. Vásáry Tamás zongoraművész, karmester a Kodály Kórus és a Kodály Filharmonikusok közreműködésével pedig a 150 éves debreceni zeneoktatás tiszteletére ad gálakoncertet Debrecenben.