Derkovits-ösztöndíjas alkotók kiállítása a Műcsarnokban

Kultúra - 2013-04-07

Rendhagyó módon tágabb horizontú kiállításon mutatkozhatnak be a Derkovits Gyula alkotói ösztöndíjas fiatal képzőművészek a Műcsarnok  Derkovits - Most című tárlatán. A Derkovits-ösztöndíj több mint fél évszázada a fiatal művészgenerációk legfontosabb, a független alkotómunkát lehetővé tevő támogatása. Célja, hogy segítse a tehetséges alkotóművészek pályakezdését és művészi fejlődését, valamint kedvező feltételeket teremtsen a formanyelvében és tartalmában korszerű, színvonalas művek létrehozásához.

A kulturális intézményeket érintő szervezeti és intézményi változások miatt tavaly nem lehetett pályázni, idén pedig már új intézményi keretben, megváltozott szakmai-megvalósítói rendszerben a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. (MANK) hirdette meg az ösztöndíjat, amelyre 166-an pályáztak.

    Közülük a tíztagú kuratórium az Olof Palme Házban megtartott februári ülésén Antal Balázs, Balázs József Tamás, Blahó Borbála, Borsos János, Brückner János, Csató József, Kerezsi Nemere, Kis Endre, Koós Gábor, Korcsmár Eszter, Nagy Karolina, Nagy Zsófia, Németh Marcell, Orbán Gergely Kristóf, Rolik Ádám, Soós Katalin, Süli-Zakar Szabolcs, Szabó Ákos, Szabó Eszter, Szabó Éva Eszter, Szabó Klára Petra, Szanyi Borbála, Szvet Tamás, Takács Szilvia és Tóth Angelika pályázatát ítélte támogatandónak.

    A Derkovits - Most címet viselő tárlat a hagyományokkal szakítva nem beszámoló kiállítás, hanem az ösztöndíjasok alkotói munkásságának teljesebb bemutatása, lehetőséget teremtve ezáltal a fiatal alkotókat foglalkoztató szakmai kérdések megismertetésére is - hívja fel a figyelmet a Készman József által rendezett kiállítás ajánlója.

    A szokásosnál jóval reprezentatívabb, tágabb horizontú kiállításon az ösztöndíjasok alkotásai mellett így dokumentatív jellegű anyagok is megjelennek, emellett a látogatók és a leendő pályázók betekintést nyerhetnek az ösztöndíj elbírálásának folyamatába, valamint részletesebben megismerhetik az állami támogatási rendszer működését. A kiállítás folyamán arra is lehetőség lesz, hogy fiatal művészek, leendő pályázók konzultáljanak a kuratórium tagjaival, s bemutassák portfóliójukat.

    A május 12-ig látogatható tárlat számos kísérőprogramjában szerepelni fognak többek között a MANK által lebonyolított más művészeti (zenei, előadó-művészeti, műkritikus és irodalmi) pályázatok ösztöndíjasai, illetve munkáik is - közölte a Műcsarnok.