Díjátadások a magyar kultúra napján

Kultúra - 2007-01-23

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata  komolyzenei és színházi műsorral ünnepelte a Magyar Kultúra Napját a Kölcsey Központ Báltermében. A rendezvényen ünnepi köszöntőt mondott Halász János alpolgármester, országgyűlési képviselő. Felléptek a Csokonai Színház művészei, a Flautando Kvartett, valamint a Főnix Rézfúvós Együttes.

Az ünnepi esemény alkalmából a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány ebben az évben is díjakat és alkotói ösztöndíjakat adományozott, melyet Dr. Duffek Mihály, a kuratórium elnöke adott át.

 

A Debrecen Kultúrájáért Alapítvány alkotói ösztöndíjában részesült:

 

Bárdosi Ildikó népdalénekes, énektanár, hét évvel ezelőtt indította útjára a „Kis – Küküllő mente népzenéje”című programot, amely szülőföldje népzenei hagyományait népszerűsíti.   A program során eddig megjelent két lemeze után, a téma befejezéseként kívánja elkészíteni a „Kis-Küküllő Gyönge Vize” című új lemezét. Az ösztöndíjat a program megvalósítására adományozza kuratórium.

 

Kónya Ábel grafikusművész, képzőművész. Modulációk címmel összefoglalt alkotói programja logikus folytatása annak a szemléletmódnak, amely különböző technikákkal létrehozott munkáiban egyre következetesebben jelenik meg. Az ösztöndíjat 2007 tavaszán megvalósuló önálló kiállítás megrendezésére fordítja. A kiállítóhelyet komplex módon kihasználva fog bemutatni több általa használt technikát: videó/animáció, installáció, grafikai és festészeti munkák.

 

Kovács Szilárd orgonaművész. Az ösztöndíj a bécsi Universitat Für Musik und Darstellende Kunst Wien zeneakadémia orgona szakán folytatott posztgraduális tanulmányai támogatására szolgál. Leendő tanulmányainak egyik fontos tárgya a nemzetközi szaktekintélyek által oktatott improvizáció. Itt szerzett ismereteit oktatói és tudományos munkásságában kívánja hasznosítani.

 

Lévai Gábor fazekas. A kerámia művészet többféle technikáját alkalmazza, visszanyúlva az archaikus technikákig (fekete, és mázas kerámia, raku). Munkái rangos országos és nemzetközi találkozókon voltak megtekinthetőek. Tervei között szerepel a kerámia művészet korlátlan lehetőségeinek kipróbálása. Az ösztöndíj segítségével kerámia és cseréppipa-készítés hagyományainak felelevenítését tervezi.

 

Lovasné Tiszai Zsuzsa néptánc-pedagógus. Lovas Bálinttal 1994-óta vezeti az ország öt legjobb együttese között számon tartott Debreceni Hajdú Táncegyüttest. Az ösztöndíjat egy 60 perces ismeretterjesztő műsor létrehozására fordítják, amely a Hortobágyi Hídi Vásárhoz kapcsolódva jelenti meg a környék szokásait, népzenei és táncos örökségét.

 

Szabó Antónia képzőművész. 2004-óta foglalkozik Mátyás királyról szóló mondák és mesék képi feldolgozásával. Az ösztöndíjat további selyem-batik eljárással készülő, 80x80 cm-es alkotások elkészítésére fordítja. Az összeállítást vándorkiállítás keretében kívánja bemutatni. Tervei között szerepel az elkészült alkotások fotóival illusztrált meséskönyv kiadása.

 

Debrecen város kulturális életében kifejtett példaértékű munkásságáért Debrecen Kultúrájáért Díjban részesült:

 

Csikos Sándor színművész. A Csokonai Színház meghatározó művész egyénisége.  Maradandó alakításai a magyar színművészet élvonalába emelik munkásságát. Végigjátszotta a magyar történelem legkiemelkedőbb figuráit István királytól Széchényin, Vörösmartyn keresztül  a legendás kálvinista, puritán erkölcsű, magyar gondolkozású debreceni hősökig, Szabó Magda kiemelkedő személyiségeit. Az írónő történelmi darabját, a kígyómarást pedig rendezhette, s éppen Debrecenben. Kimagasló alakítása a Debrecenben és a Nemzeti Színházban több évadon át játszott szerep,  Madách Imre Az ember tragédiája c. drámájának Luciferre.  Művészi munkássága rendezéseiben is kiteljesedett. Mesterségbeli tudását a 70-es évek végétől adja át a fiatalabb nemzedéknek, melynek eredményeként közel húsz növendéke vált hivatásos művésszé.

 

Szilágyi Imre, Csokonai-, Medgyessy Ferenc- és Holló László-díjas grafikusművész, a Káplár Miklós-emlékérmet három alkalommal kapta meg. Kétszer lett a debreceni országos nyári, egy-egy alkalommal a tavaszi és az őszi tárlatok nívódíjasa. Az egri tanárképző főiskolán végzett, több mint három évtizedig tanított a Hajdúböszörményi Pedagógiai Főiskolán. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének, alapító tagja a Grafikusművészek Ajtósi Dürer Egyesületének. 1968-tól vesz részt  a debreceni és Hajdú-Bihar megyei tárlatok mellett a békéscsabai alföldi tárlatokon, számos művésztelep és a Grafikai Műhely kiállításain. Önálló hazai kiállításai mellett Barcelonában kétszer, valamint Rómában és Arezzóban szerepelt nemzetközi ex libris-kiállításon, részt vett a portugáliai ex libris-világalbum válogatásban, a miskolci országos grafikai biennálékon, az országos színesnyomat- és a Magyar Szalon-kiállításokon.