Dupla könyvbemutatóval ünnepelte Kemény István 50. születésnapját a Magvető

Kultúra - 2011-10-30

Két kötet is a boltokba került Kemény István költő, író ötvenedik születésnapjára. A többi között József Attila-díjas, Márai-díjas alkotónak Állástalan táncosnő címmel jelentek meg összegyűjtött versei, ezenkívül Az ellenség művészete és a Család, gyerekek, autó című prózáját is önálló könyvben vehetik kézbe az olvasók.

    Kemény István az MTI-nek elmondta, az Állástalan táncosnő című kötetbe az 1980 és 2006 között született verseit gyűjtötte össze. "Nehezen találtam olyan címet, amely az elmúlt harminc évet összefoglalja. A felmerült ötletek nem működtek, és olyan hatást keltettek, mintha a saját sírkövemet csiszolgatnám" - magyarázta Kemény István a különös címválasztást, hozzátéve, végül egy André Kertész-fotóra reflektáló versének a címét vette kölcsön. "Azt szerettem volna, ha van benne egy kis rock′n roll. Az én művészetem is ilyen: légies, törékeny, és a kutyának sem kell. Persze, ha a szívem mélyén komolyan így gondolnám, nyilván állásba mennék" - fogalmazott a költő.

    A kötetbe került több mint háromszáz vers között több olyan is akad, amely eddig még sehol sem volt olvasható. "Elővettem a régi füzeteimet, és a befejezett, de ki nem adott szövegeket is beleszerkesztettem a könyvbe. Körülbelül harminc ilyen verset találtam" - magyarázta, hozzátéve: az írások mellé a keletkezés évszáma is odakerült, így egyfajta történetként is olvasható. A legelső vers, a Tudod, hogy tévedek 1980 augusztusától 1981 augusztusáig készült - ezt tartja Kemény István az első "vállalható" versének. "Valójában rémisztő így együtt látni ezt a harminc évet. Egy kiskaput azért találtam magamnak. Azt, hogy 2006 óta - amikor a legutóbbi verseskötetem megjelent – született több vers is. Talán ennek a sztorinak nincs még teljesen vége" - magyarázta, majd hozzátette: leghamarabb 2012-ben jelenhet meg új könyve.

    Arra a kérdésre, hogy átírta-e a régebbi alkotásokat, úgy felelt: eleinte csak sajtóhibákat javított. "Aztán néhány versnél nem bírtam ki, és belenyúltam, kicseréltem pár szót, rímet" - tette hozzá.

    A születésnapra megjelent prózakötetről elmondta: a kiadó döntötte el, hogy a mára szinte beszerezhetetlen, az 1989-ben megjelent kisregényt, Az ellenség művészetét és az 1997-es Család, gyerekek, autó című novellás kötetet újra kiadja. (Kemény Istvánnak utoljára 2009-ben jelent meg regénye, Kedves ismeretlen címmel.) Magáról a születésnapról azt mondta: nehezen tudja elfogadni, hogy betöltötte az ötven évet. "Inkább kétszer huszonötnek érzem magam. Biztosan addigra fogom elfogadni, amikor már arra gondolok, de jó lenne, ha még csak ötven lennék" - vélekedett. Azzal a felvetéssel kapcsolatban, hogy több fiatal költőre is jelentős hatás gyakorolt a költészete, Kemény István azt mondta: nagyon felemelő érzés, ha mások nem csak figyelik, de szeretik is a munkáit. “Ezek a visszajelzések inspirálóak számomra” – tette hozzá.

    Arra a kérdésre, mit szól ahhoz, hogy lányának, Kemény Lilinek is nemsokára kötete jelenik meg, úgy válaszolt: nagyon örül neki, de semmiképp nem kíván beleszólni Lili írásaiba, még a sárvári diákköltők versenyének zsűritagságáról is lemondott, amikor az idén érettségizett Kemény Lili bejelentette, indulni szeretne a megméretésen. “Járja a maga útját. A Magvetőnél jelenik meg a kötete, annak köszönhetően, hogy tavaly megkapta a frissen alapított Petri György-díjat” – magyarázta, majd hozzátette: természetesen, ha Lili megkéri, hogy nézze meg a verseit, akkor szívesen ad tanácsot. “Ennyi előnyt hadd élvezzen a lányom” – tette hozzá.