Együttműködési megállapodást kötött az MTI és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

Kultúra - 2006-09-20

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár beiratkozott olvasói ezentúl magánfelhasználásra ingyenesen érhetik el a Szabó Ervin Könyvtár központjában és 59 fiókkönyvtárában az MTI Híres emberek (Közszereplők Tára) szolgáltatásait - erről írt alá megállapodást kedden, Budapesten Vince Mátyás, a nemzeti hírügynökség elnöke és Fodor Péter, a könyvtár főigazgatója.

A Híres Emberek (Közszereplők Tára) olyan, folyamatosan frissülő adatforrás, melynek segítségével az MTI ellenőrzött adatbázisaiban a felhasználó pillanatok alatt megtalálja a politikusokra, művészekre, tudósokra, gazdasági szakemberekre, állami díjazottakra és más közszereplőkre vonatkozó információkat, személyükhöz kapcsolódó híreket, életrajzi adatokat, eseményeket, fotókat, videó- és hanganyagokat.

 Az adattárat az MTI egymástól függetlenül felépülő, naprakész adatbázisok összekapcsolásával működteti.

A webes felületen egységesen kereshet a felhasználó a Magyar Távirati Iroda (MTI Híradatbank, MTI Fotóarchívum, MTI Videó-adatbázis, Ki Kicsoda), a Magyar Tudományos Akadémia (MTA Akadémikusok, MTA Köztestület), a Magyar Filmtörténeti Fotógyűjtemény Alapítvány és a Budapest Music Center adatbázisaiban.

A Híres emberek (Közszereplők Tára) létrehozását az MTI és az Informatikai és Hírközlési Minisztérium által 2003. december 23-án, a Nemzeti Digitális Adattár Programhoz való csatlakozás érdekében kötött fejlesztési támogatási szerződés tette lehetővé.

(MTI)