Elhunyt a szerb Szolzsenyicinnek is nevezett Dragoslav Mihailovic író

Kultúra - 2023-03-12

Elhunyt Dragoslav Mihailovic szerb író, akit a munkatáborokban töltött élményei alapján írt Goli otok című dokumentumregénye miatt a szerb Szolzsenyicinként is emlegettek.

A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) vasárnapi beszámolója szerint a többször kitüntetett és díjazott írót, aki a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia tagja is volt, 93 éves korában Belgrádban érte a halál.

Legismertebb regényét, az 1968-ban kiadott, Mikor virágzott a tök című művet tizenhárom nyelvre, közöttük magyarra is lefordították, és jelenleg a szerbiai középiskolákban kötelező olvasmányként szerepel. A nemzetközi közönség emellett a Goli otok című regénysorozatát tartja számon, amelyben öt köteten át ír a Josip Broz Tito kényszermunkatáborában eltöltött tizenöt hónapról.

Kilenc regénye mellett novellákat és színdarabokat írt, regényeit színpadra alkalmazták és megfilmesítették. Jelentős hatást gyakorolt a szerb irodalmi életre, karaktereit számos alkalommal idézik, az országos hírnevet az átlagemberről, a jugoszláv kisemberről szóló történetei hozták meg számára.