Elhunyt Harry Dean Stanton, Lynch, Coppola és Carpenter kultfilmjeinek karakterszínésze

Kultúra - 2017-09-17

Elhunyt 91 évesen Harry Dean Stanton, David Lynch, Francis Ford Coppola, Martin Scorsese és John Carpenter kultfilmjeinek karakterszereplője.

A több mint hat évtizeden át film- és televíziós szerepeket is alakító színész pénteken a Los Angeles-i Cedars Sinai kórházban halt meg végelgyengülés következtében - írta a BBC News.

A Kentuckyból származó Stanton számos neves rendező kultfilmjében játszott: Francis Ford Coppola A keresztapa II., Martin Scorsese Krisztus utolsó megkísértése, John Carpenter Menekülés New Yorkból, Wim Wenders Párizs, Texas és David Lynch Twin Peaks című alkotásában is szerepelt.

John Carpenter "csodálatos emberként" emlékezett rá Twitter-üzenetében.

Lynch, aki The Straight Story - Az igaz történet és Veszett a világ című filmjeiben is szerepeltette, a Twitteren búcsúzott a színésztől. Mint írta: "Senkihez nem fogható. Mindenki szerette, és jó okkal. Nagyszerű színész volt - vagy annál is több, és remek ember, jó, hogy ismerhettem".

Stanton közeli barátja volt Jack Nicholson, aki egyszer azt a tanácsot adta neki: "engedd, hogy a jelmezed játsszon, te pedig add önmagad". "Ezt követően" - nyilatkozta később az Entertainment Weeklynek - "a színészethez való egész hozzáállásom megváltozott".

Dohánytermesztő apa és szakács anya gyermekeként született 1926-ban. A második világháborúban a haditengerészetnél szolgált, 1945-ben az okinavai csata alatt egy hadihajó szakácsa volt. Egyetemi tanulmányai közben kezdett színészettel foglalkozni. Zenészként és énekesként is rendszeresen fellépett Los Angelesben.