Elhunyt Pege Aladár, Kossuth-díjas dzsesszmuzsikus, bőgőművész

Kultúra - 2006-09-25

Elhunyt Pege Aladár Kossuth-díjas dzsesszmuzsikus, bőgőművész, zeneszerző, érdemes művész. A család vasárnap arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a 67 éves művészt szombaton hajnalban, türelemmel viselt rövid szenvedés után, a kórházban érte a halál.

Pege Aladár temetéséről később intézkednek. Zenei tanulmányait 1969-ben végezte a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, 1970-től a főiskolán tanársegéd, majd 1978-tól egyetemi tanár volt. A hetvenes évek közepén Rainer Zapperitz mesterkurzusán vett részt Nyugat-Berlinben. Saját együttest vezetett 1963 óta. A nemzetközi dzsesszélet elismert egyénisége, külföldi fesztiválok és koncertek rendszeres vendége volt.

 

Nagy feltűnést keltett 1982-es bombay-i és New-York-i fellépése; a Carnegie Hall-ban amerikai sztárokkal szerepelt együtt. Prágában, 1964-ben a \"fesztivál virtuóza\", 1970-ben a Montreux-i Fesztiválon az \"Európa legjobb szólistája\" díjjal tüntették ki. Számos önálló lemeze jelent meg itthon és külföldön, 1963 óta komponált és hangszerel, az utóbbi években gyakran adott klasszikus zenei szólókoncerteket. Számos nagybőgőátiratot is készített. A Kossuth-díjat 2002-ben kapta meg, a nemzetközi dzsesszvilágban \"a nagybőgő Paganinije\"-ként számon tartott virtuóz játékáért, a dzsessz magyarországi népszerűsítéséért, kiemelkedően eredményes oktatói tevékenységéért. (forrás: MTI)