Elkészültek a legfrissebb hazai aukciós adatok

Kultúra - 2023-10-31

A nem élő magyar művészek között Vasarely Victor művei hozzák a legnagyobb forgalmat az aukciós piacon, az élő művészek listáját Bozó Szabolcs vezeti, a nőknél Keserü Ilona áll az élen.

A most közzétett előzetes adatok A magyar művészek aukciós piaca című kiadványban szerepelnek, amelyet kétévente tesznek közzé - közölte a kiadó műtárgy.com kedden.

A kiadvány bemutatója november 7-én az V. Műtárgybefektetési Konferencián lesz. A beszámoló szemlélteti a műtárgypiac alakulását, a legnagyobb forgalmat elérő művészek rangsorát, valamint az aukción eladottlegdrágább művek listáját.

Mint írták, A magyar művészek aukciós piaca című kiadvány objektív adatsorokkal segíti a műtárgyvásárlást, a műgyűjtést, illetve a műtárgybefektetést. Az adatvezérelt elemzés hozzásegít az árak nagyobb pontossággal történő előrejelzéséhez és az éppen aktuális trendek elemzéséhez.

Vasarely az első

A kutatás elsősorban az Artprice adatbázisának adataira, valamint a magyar aukciósházak műtárgy.com felé közölt adataira támaszkodik. A számítások és az eredmények a leütési árak alapján készültek, a képzőművészek elsősorban festményeikkel, rajzaikkal és sokszorosított grafikáikkal szerepelnek a listákon. A nem élő művészek kategóriájába szakértői vélemények alapján több mint százötven név került, az élőknél több mint száz magyar művész található.

A 2023-as kiadvány tartalmazza a Top 50 legdrágább, nem élő magyar művész rangsorát, a Top 25 legdrágább, élő magyar művész rangsorát, a Top 5 legdrágább női magyar művészt, a Top 100 legdrágább, hazai és nemzetközi aukción eladott magyar műalkotást, a Top 100 legdrágább, hazai aukción eladott magyar műalkotást, valamint a Top 20 legdrágább, élő művész hazai és nemzetközi aukción eladott műalkotását.

Az elemzés megállapítja: a piac 2021-ben fellendült, majd a 2022-es erős eredményeket követően idén lassulni kezdett. A nem élő magyar művészek aukciós piaca 2016-ban érte el a csúcsot, majd 2017 és 2022 között fokozatosan visszaesett, ugyanakkor ez a trend megtört 2021-ben, amikor a forgalom 75 százalékot ugrott. A 2022-es eredmények szinte megegyeznek a 2021-es eredményekkel. A 2023-as első fél évi eredmények alapján úgy tűnik, az év egészének aukciós eredménye alacsonyabb lesz, mint a tavalyié.

A nem élő magyar művészek alkotásai 2023 első felében összesen 2 milliárd 393 millió forint értékben keltek el a hazai, 1 milliárd 461 millió forintért pedig külföldi aukciókon. Vasarely Victor, Hantai Simon és Moholy-Nagy László elsősorban külföldi ismertségüknek és a nemzetközi árveréseken elért erős eredményeiknek köszönhetően uralják a piacot.

A Top 50 nem élő magyar művész rangsorában 2022-t és 2023 első felét tekintve Vasarely Victor áll az első helyen 2 milliárd 894 millió forintos aukciós forgalommal, mögötte Hantai Simon (2 milliárd 120 millió), Vaszary János (1 milliárd 384 millió), Rippl-Rónai József (696 millió) és Scheiber Hugó (450 millió) áll.

A száz legdrágább magyar képzőművészeti alkotás összértéke 2023. június 30-án 23,43 milliárd forint, míg a küszöbár 120 millió forint volt. A legértékesebb magyar műalkotások piacát húsz művész alkotásai képviselik, de csak tizenháromnak van egynél több műalkotása a listán. Ezt a listát Hantai Simon művei vezetik a teljes aukciós forgalom és az eladott tételek számát tekintve.

A legdinamikusabban fejlődő szektor az élő művészeké: tavaly megháromszorozódott az összesített aukciós forgalmuk. A Top 25 élő művész teljes aukciós forgalma ekkor csaknem elérte az 1,5 milliárd forintot.

A Top 20 élő művész között 2022-ben és 2023 első felében Bozó Szabolcs vezeti az aukciós rangsort 453 millió forintos forgalommal, megelőzve Keserü Ilonát (386 millió), Maurer Dórát (278 millió), Nádler Istvánt (161 millió) és Molnár Verát (130 millió). Bozó Szabolcs az elemzésben található legfiatalabb művész: bár csak másfél éve debütált az aukciós piacon, azonnal felkapaszkodott a lista élére, elsősorban az ezévi - különösen a hongkongi - árveréseken elért erős eredményeinek köszönhetően.

Az elemzés megállapítja: 2022-ben az előző évhez képest több művész is három számjegyű növekedést mutatott a ranglista élén: Keserü Ilona, Maurer Dóra, Molnár Vera és Ackermann Rita. A rangsor alátámasztja, hogy a magyar kortárs művészeti piac a globális művészeti piachoz hasonlóan egyre nagyobb érdeklődést mutat a női művészek alkotásai iránt.

A Top 5 élő magyar női művész rangsorát (a 2013 és 2023 első fele közötti aukciós eredményeik alapján) Keserü Ilona vezeti 569,6 millió forinttal, megelőzve Maurer Dórát (406,2 millió), Molnár Verát (255,7 millió), Ackermann Ritát (122,8 millió) és Nagy Boglárkát (5,8 millió).

A teljes elemzés és a rangsorok a november 7-i Műtárgybefektetési Konferencián lesznek elérhetők a közönség számára.