Emlékkonferencia a Czuczor-Fogarasi szótárról

Kultúra - 2010-12-08

December 6-án emlékkonferenciát rendezett a Magyar Művészeti Akadémia, a Czuczor Gergely és Fogarasi János által szerkesztett A magyar nyelv szótára (1-6-., Pest, 1862-1874) munkálatainak és megjelenésének tiszteletére. A Budai Várban, a Magyar Kultúra Alapítvány székházában megrendezett egésznapos konferencián közel száz résztvevő hallgatta meg a tizenhat előadást és a számtalan hozzászólást.

   

Czuczor Gergely (Andód, 1800. december 17.–Pest, 1866. szeptember 9.) és Fogarasi János (Felsőkázsmárk, 1801. április 17.– Budapest, 1878. január 10.) életművét, a hatkötetes nagyszótárt már a keletkezésekor viták övezték. A magyar nyelv szótárának elvi alapjait és munkamódszerét (részben az ún. nyelvmetafizikai irányzatot, valamint a gyökelméletet) a későbbi nyelvtudósok kevésbé tudományosnak,  naivnak  ítélték. A szervezők úgy vélték, hogy a magyar nyelvtudomány az elmúlt csaknem másfél évszázadban nem hasznosította kellőképpen az ebben a műben rejlő gondolatokat, ezért több új vizsgálati szempont és hasznosítási módszer bemutatását vállalták. Fő céljuk a főhajtás az intézményes munkát végző két 19. századi tudós teljesítménye előtt, másrészt pedig a magyar nyelvtudomány egyik csúcsteljesítményének a mérlegre tétele: az azóta eltelt időszak tudományosságának, művelődéstörténeti, etimológiai, illetve a mai kor szemiotikai, szemantikai kognitív kutatásainak fényében.

 

A konferencián elhangzott tudományfilozófiai, -történeti nyelvészeti, etimológiai, pedagógiai témájú előadások és a hozzászólások a nyelvi-nyelvészeti útkeresés új állomásának tekinthetők. A résztvevők gondolatait a megbeszélés és a termékeny vita szándéka vezette. A konferencia anyagának közlését az Életünk című folyóirat vállalta.