Értékteremtő európai kezdeményezés

Kultúra - 2010-09-27
Az Európai Kultúra Napja nemzetközi eseménysorozat programjára az egyenrangú kultúrák találkozása mellett az értékteremtés a jellemző. A program elő eseményeként a Vas megyei Petőmihályfán gazdag kulturális bemutatóval Szent Mihály Alkotóházat avattak.

Szeptember 25-én a Szabolcs Szatmár Bereg megyei Aranyosapátiban, megrendezett Európa-találkozón  az elmúlt év során elhunyt, illetve posztumusz avatott tíz Kultúra Lovagjának állítottak emlékoszlopot és a legidősebb lovagtárs, a százesztendős Búza Barna szobrászművész tiszteltére,  famíves  műhelyt avattak. Az értékteremtés – amely október 2-án Tordán a Simonfy Alkotóház avatásával folytatódik – színes, határokon átívelő együttműködésen alapuló kulturális program keretében folyik

 

. Az Európai Kultúra Napja (szeptember 20) hivatalos megnyitójának napján Görcsöny település lakosságát a szlovéniai Občina Videmből érkezett harmonika együttes ébresztette. A zenés ébresztő során hucul népzene és magyar nóta is felhangzott. A nap során többször megszólalt a horvátországi draškoveci tamburazene, a magyar tekerőmuzsika és a moldvai csángók éneke. A fiatalok jártak   palotást és a hip-hop táncot is. Helyi és környékbeli kórusok is színesítették a programot.  Az Erkel Ferenc és Gróf Hadik András vetélkedőkre öt országból érkeztek csapatok. Az összetett győzelmet Petőmihályfa Ifjúsága  nevű csapat szerezte meg, az újvidéki Armageddon  és a sárospataki  Rákóczi Apródok  csapata előtt. Az akadályversenyben a sárospataki fiatalok mögött az Aranyosapátiból érkezett  Apáti Partysok   és a lendvai  Árpádháziak  csapata végzett. Az eredmények alapján Erkel Ferenc emlékhely létesült Petőmihályfán, Újvidéken és Sárospatakon, míg gróf Hadik András emlékhelyet avatnak Sárospatakon, Aranyosapátiban és Lendván.    A megnyitó emlékét Görcsönyben a Falvak Kultúrájáért Alapítvány által adományozott Ady Endre szobor őrzi.  Az esemény a Honvédelmi Minisztérium, a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma és a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

    Kiadó: Falvak Kultúrájáért Alapítvány