Fehér László festőművész első, átfogó kiállítása Saint-Étienne-ben

Kultúra - 2011-12-07

Fehér László Kossuth-díjas festőművész eddigi legátfogóbb kiállítása nyílik Saint-Étienne-ben, a Modern Művészetek Múzeumában, Franciaország második legnagyobb kortárs gyűjteményében pénteken.

 A múzeum középső nagytermében a művész 40 nagyméretű képét állítják ki. Az anyagban 1991 és 2011 között készült munkák, 20 év "termése" szerepel. A kiállításon szereplő művek felét a legújabb festmények teszik ki.

Hegyi Lóránd művészettörténész, aki 2003-tól a Saint-Étienne-i múzeum igazgatója, három alkalommal is válogatott az anyagból a kiállítás kurátorával, Pauline Faure-ral. Így jött össze a 40 kép az első fekete átrajzolt önarcképektől a Barátok, Törpék, Árnyékban lépő, Barátnők, Folyóparton, Fal előtt, Jeruzsálemi ima című festményeken át a színes munkákig. Ilyenek az Önarckép tükörrel sorozat darabjai és az Arcok a körtérről című, hajléktalanokról festett kép. Emellett portrék, az Önarckép fával (Oduban) és 11 tondó (kerek kép), köztük a Judit csíkos kapucniban, Esőben és a Sírkövek című is szerepel a tárlaton. A tondók átlagmérete 160-szor 220 centiméter. A kiállítást a Hajléktalan vacsorája című festmény zárja - sorolta a művész.

    Hozzátette, hogy a kiállításra három nyelvű - francia, angol és olasz - katalógus készült Hegyi Lóránd tanulmányával, de benne van a kurátor, Pauline Faure vele készült interjúja, a saját életrajzi feljegyzései és Donald Kuspit New York-i művészettörténésznek, Amerika egyik legfontosabb művészeti kritikusának írása, az Emlékezés és elhagyatottság Fehér László 1997-ben Bécsben kiállított képeiről.

    Fehér László kiállításával egyidejűleg a múzeumban fiatal román képzőművészek és Lois Weinberger osztrák művész installációi, videóperformanszai láthatók.

    A művész beszámolt arról is, hogy Saint-Étienne-i kiállítását december 10. és 13. között nemzetközi program kíséri. Közép-európai felbolydulások - Prága - Varsó - Budapest/56-68-89 címmel a múzeum tanácskozást szervez a közép-európai történelemről és művészetről a címben említett három dátum köré. Emellett a Méliés moziban filmeket mutatnak be ebből a korszakból, a magyar mozgóképeket Emeric Oross magyar születésű hollywoodi forgatókönyvíró válogatta, köztük Jancsó Miklós és Makk Károly alkotásait - jegyezte meg.

     Fehér László kiállítása 2012. február 5-ig tart nyitva Franciaországban.