Fiatalokat megszólító zenei és művészeti fesztivál a Nemzeti Galériában

Kultúra - 2017-05-12

A 16 és 26 év közötti korosztályt megszólító zenei és művészeti fesztivált rendeznek május 20-án a Magyar Nemzeti Galériában (MNG). A kommunikáció természete megváltozott az elmúlt évtizedben, a mai tinédzser és huszonéves korosztályt teljesen más módon kell megszólítani. Ezért döntött úgy a galéria, hogy teljes egészében a generációk képviselőiből álló csoportra bízza az MNG stART Fesztivál szervezését - mondta el Baán László, az intézmény főigazgatója pénteken Budapesten.

Földváry Piroska múzeumpedagógus, a fesztivál ötletgazdája kiemelte: a zenét, irodalmat, színházat és többféle művészeti workshopot kínáló rendezvénnyel szeretnék bebizonyítani a múzeumok által legnehezebben elérhető korosztálynak, hogy múzeumba járni jó, a múzeum élő közösségi helyszín.

A 14 fős, fiatal önkéntesekből és közösségi szolgálatosokból álló szervezőcsapat csaknem fél éven keresztül szervezte a fesztivál programjait, alakította ki a grafikai arculatot és a kommunikációt - fűzte hozzá Földváry Piroska. Mint fogalmazott, az MNG az első magyarországi intézmény, amely "bevállalt" egy ilyen szervezésű rendezvényt.

"Abból indultunk ki, hogy csináljunk egy olyan fesztivált, ahová mi is és a barátaink is szívesen elmennének" - fogalmazott Kovács Kitti Zita, a szervezőcsapat egyik tagja.

Az Kupolacsarnokban felállított nagyszínpadon fellép a The Keeymen és a Bermuda együttesek, valamint DJ Petrányi, azaz Petrányi Zsolt, a múzeum gyűjteményi vezetője, aki zenéjével öt slammer - Basch Péter, Bárány Bence, Galló Bence, Kemény Zsófi és Mészáros Péter - szövegeit festi alá. A kiállítóterekben a tárlatvezetések mellett különböző műfajú zenei improvizációk, akusztikus koncertek várják a közönséget, a színházat pedig a Spirita Társulat képviseli, amely új értelmezésben ad elő ikonikus világirodalmi monológokat.

Cseke Zsófia, a szervezőcsapat tagja a workshopokról szólva kiemelte: az egyik foglalkozás témája egy többméteres, mozgásba hozható és több érzékszervekre is ható, PET palackokból álló kinetikus szobor közös megalkotása lesz.

hirdetés

„Kiadó egy családi ház 120 nm alapterületű földszintje. A ház emeletén egy Pilates és jóga stúdió működik, így elsősorban olyan vállalkozások érdeklődését várjuk, akiknek a tevékenységi köre ezzel összhangban van.A terület bármilyen csendes sport, vagy egészséges életmódra nevelő tevékenység végzésére alkalmas. A kiadó helyiségekhez öltöző, zuhanyzó, wc, konyha, recepció, rendezett kert, és több férőhelyes a telken kialakított parkoló tartozik. Érdeklődni a helyszínen: Debrecen, Sámsoni út r18. (MM-Pilates Stúdió) vagy a +36 20 204 94 35-ös telefonszámon lehet.

Ár: 240.000.-Ft, mely a rezsit is tartalmazza