Fischer Iván ismét a Berlini Filharmonikusok élén

Kultúra - 2011-12-04

A világ legjobb zenekarai között számon tartott Berlini Filharmonikusokat vezényli Fischer Iván Kossuth- és Prima Primissima díjas karmester, a vasárnapi hangversenyt akár a magyar koncertlátogatók is követhetik az interneten az együttes digitális koncerttermében.

Fischer Iván, aki első alkalommal a nyolcvanas évek végén dolgozott a berlini zenekarral és már több mint tíz alkalommal koncertezett velük, az MTI-nek vasárnap a német fővárosban elmondta: a programot pénteken és szombaton is előadták a zenekar otthonában, a Potsdamer Platz melletti Filharmóniában, a koncert fő különlegessége pedig az, hogy az egyik darabot – Hubay Jenő harmadik hegedűversenyét – a szerző egykori saját hangszerén szólaltatják meg. Hubay Jenő hegedűjét nemrégiben vásárolta meg a zenekar, ez adta az apropót a szerző művének előadásához.     A hegedűversenyt Berlinben legutóbb csaknem egy évszázada, 1914-ben játszották, a mostani alkalomra pedig Portugáliától Belgiumig a Hubay-család számos tagja összegyűlt Berlinben, hogy meghallgassák a művet – tette hozzá Fischer Iván.     A koncerten – amelyet vasárnap este a http://www.digitalconcerthall.com oldalon élőben közvetítenek – elhangzik még Dohnányi Ernő Szimfonikus percek című darabja, valamint két mű Franz Schuberttől.     Fischer Iván – a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) alapítója és zeneigazgatója – pénteken megkapta a zeneművészeti Prima Primissima Díjat. Az elismeréssel járó pénzt felajánlotta a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének. Döntését indokolva a művész az MTI-nek elmondta: „A legnagyobb megőrzendő érték a magyar zenei életben a zeneiskolai hálózat. Ez egy csodálatos ritkaság a világban”.     Nem sok olyan ország van, ahol a szülők akár egy kisebb településen is elvihetik gyermekeiket a zeneiskolába, a magyarországi szülők viszont ezt megtehetik. „Ez a titka annak, hogy olyan csodálatos zenei tehetségek jönnek ki ebből a kis országból. A magyar zeneiskolákra fel kell hívni a figyelmet, minden eszközzel támogatni kell őket” – fogalmazott.

    Fischer Ivánt nem csupán a Berlini Filharmonikusokkal dolgozik együtt a német fővárosban: a magyar művész a 2012/2013-as évadtól kezdve a Konzerthaus zenekarának vezető karmestere. Ezzel kapcsolatban kiemelte: a zenekar irányítása mellett a Konzerthaus programjának összeállítása is az ő feladata.     A karmester – akinek nevéhez számos új koncertforma, például a gyerekeknek szervezett úgynevezett kakaókoncert műfaja fűződik – elmondta: Berlinben is a keresi a lehetőségeket az újításra, és már ki is próbálták első ötletét, amelyet meglepetéskoncertnek neveztek el. A Magyarországon – illetve a BFZ gyakorlatában – titokkoncert néven ismert formától „nagyon féltek Berlinben”, attól tartottak, hogy nem kelnek el a jegyek, a siker azonban nem maradt el, a Konzerthaus zenekara teltház előtt játszotta első meglepetéskoncertjét – mondta Fischer Iván.