Gazdag kortárs festménykínálat a BÁV tavaszi árverésén

Kultúra - 2015-05-12

Az ékszerek és műtárgyak mellett a kortárs festőművészek közül Mácsai István, Bukta Imre, Gyémánt László vagy ef Zámbó István alkotásait, valamint Mednyánszky és Vaszary festményeit is kínálja a BÁV háromnapos művészeti aukciója május 19-től május 21-ig a fővárosban.  Tűzkő Péter műkereskedelmi üzletág vezető a keddi budapesti sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet arra, hogy a BÁV következő, őszi aukcióját "kényelmesebb körülmények között" a MOM Kulturális Központban tartják novemberben.

    A 66-ik tavaszi aukció három napja alatt 708 tételt bocsátanak árverésre mérsékelt kikiáltási árak mellett, de a befektetőkre gondolva nagy értékű tételek is szerepelnek az anyagban - tette hozzá.

    "Meggyőződésünk, hogy a válság után a befektetési lehetőségek között a műtárgy, az ékszerek, a nemesfémek és a festmények előtérbe fognak kerülni" - hangsúlyozta.

    A festménykínálatból Tűzkő Péter kiemelte Vaszary János eddig lappangó, Merengő (Mimi) című, feleségét ábrázoló festményét, amely 18 millió forinttól találhat új gazdára. Vaszary feleségét házasságuk elején, 1905 körül vitte vászonra.     "A művészettörténészek szerint a festő szinte egy ülésből, ugyanabban a környezetben készített sorozatot Mimiről" - tette hozzá.

    Az anyagban szerepel Mednyánszky 1900 körül készített, főműveként is számon tartott nagyméretű Tavaszi tája, amelyre 15 millió forinttól indulhat a licit. A nemzeti Szalonban 1909-ben volt először látható Ferenczy Károly Parkrészlet padokkal című nagybányai alkotása, amelyet 15 millió forinttól kínálnak az érdeklődőknek.

    Emellett Csók István, Perlmutter Izsák, Gruber Béla, Batthyány Gyula, valamint Kádár Béla festményei is szerepelnek az anyagban, amely jó minőségű, a 19-20. század fordulóján készített szőnyegeket, valamint kisméretű bútorokat és tabernákulumokat is kínál.

    Mint elmondta, idén is folytatódik a TV2 és a BÁV Zrt. tavaly novemberben elindított jótékonysági árverése, amelynek bevételét a TV2 Süss fel nap elnevezésű tehetséggondozó programjára fordítják. A csatorna gyűjteményéből Soós Nóra és Könyv Kata figurális festményeire 220 ezer, valamint 180 ezer forinttól licitálhatnak az adakozni vágyók.

Sterbinszky Szalai Magdolna ékszerszakértő az első nap kínálatát ismertetve elmondta: a 244 tételt felvonultató anyagban 10 ezer forintos kikiáltási ártól 4 millió forintig változatos műtárgyak közül válogathatnak az érdeklődők.     Nagy Tamás, az aukciós ház vezetője a harmadik nap műtárgyai közül felhívta a figyelmet az aranyozott ezüst Barokk serlegre, amely a legrégebbi és legértékesebb a tárgyak közül, kikiáltási ára 1,6 millió forint. A Magyar Művészeti Műhelyben készült magyar art déco dísztál 480 ezer forinttól, míg egy ugyancsak art déco ezüst asztalközép 150 ezer forinttól kelhet el.

    Régi zenegépet, játékgépet és egy Berkel sonkaszeletelő gépet is árverésre bocsátanak az utolsó nap utolsó tételei között - sorolta a műtárgyakat az aukciós ház vezetője.