Gyűjteményes kiállítás nyílik Tornyai János műveiből Hódmezővásárhelyen

Kultúra - 2019-04-25

- Gyönyörködő lélekkel festeni címmel nyílik gyűjteményes kiállítás Tornyai János műveiből vasárnap a festőművész nevét viselő hódmezővásárhelyi múzeumban.

Miklós Péter, a közgyűjtemény igazgatója a tárlatot bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy a mintegy kétszáz alkotást felvonultató kiállítás a Tornyai János születésének 150. évfordulója alkalmából rendezett emlékév egyik kiemelkedő eseménye.

A látogatók a bemutatandó alkotások segítségével képet kaphatnak a festőművész pályájának különböző korszakairól, látásmódjának változásáról - tudatta a szakember.

Nagy Imre művészettörténész kifejtette, hogy a gyűjteményes kiállítás rendezését csaknem másfél éves előkészítő munka előzte meg. A tárlat anyagának gerincét a hódmezővásárhelyi múzeum gyűjteménye adja, de kölcsönöztek műveket más intézmények is, így az életmű korai szakaszát reprezentáló húsz nagyméretű festmény a Magyar Nemzeti Galériából érkezett.

A kiállítás egyfajta időrendi sorrendet követ, de igyekszik néhány tematikus csomópontra is felhívni a látogatók figyelmét. Tornyai János a magyar parasztság ikonikusnak tekinthető témáit festette pályája elején, de ahogy fogalmazott 1917-ben: "kiszeretett a parasztból", és elkezdte megörökíteni az Alföldet olyan látásmóddal, amely kialakulásában fontos szerepe volt házvezetőnőjének, élettársának és később festőtársának, Kovács Máriának.

A tárlat kurátora szerint ezek a színgazdag, rendkívül oldott munkák teljesen más kategóriába helyezik a festőművészt az akkori magyar festészetben, mint ahova eddig sorolta őt a művészettörténet.